×

Bülent Ecevit Üniversitesi Kütüphane Yatırımlarına Devam Ediyor

Bülent Ecevit Üniversitesi, başlıca görevlerinden olan eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini yerine getirmede en önemli araçlardan biri olarak gördüğü kütüphanelerini iyileştirme ve zenginleştirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyor. Bu çalışmaların son örneğini, BookEye 4 kitap tarayıcısının Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesine kazandırılması oluşturdu.

Farabi Kampüsünde bulunan Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi başta olmak üzere üniversitedeki kütüphaneleri iyileştirme ve zenginleştirmeye yönelik yatırımlara hız veren BEÜ Rektörü Prof.Dr. Mahmut Özer konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Biz kütüphaneyi üniversitenin kalbi olarak görüyoruz. Bu düşünceden hareketle önce başta Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesi olmak üzere tüm kampüslerimizdeki kütüphanelerimizin fiziki yapısını iyileştirdik. Prof. Dr. Durmuş Günay Kütüphanesini 7/24 açık hale getirerek kendi öğrencilerimizle birlikte ortaöğretim öğrencileri ve Zonguldak halkının tüm gün kullanımına tahsis ettik. Daha sonra kütüphanelerimizdeki kaynak sayısını ciddi miktarda artırdık. Bu bağlamda 2010’da 1.060.687 olan elektronik kaynak sayısı bugün 5.612.518’e ve yine 2010’da 33.155 olan basılı kitap sayısı da 131.155’e ulaştı. Bunun yanında, kullanıcıların bilgi kaynaklarına ve bilgiye daha kolay ve hızlı bir biçimde ulaşabilmeleri için, kütüphanelerimize gerekli araç ve donanımları kazandırmaya da devam ediyoruz.

Bu araçların en yenisi BookEye 4 kitap tarayıcısı oldu. Bu alet, dergi gibi basılı materyalleri 600 dpi çözünürlüğüne kadar hızlıca dijitalleştirebilen, self servis kullanımı için tasarlanmış bir tarayıcı. Taranmış görüntüler doğrudan BookEye 4 kitap tarayıcısının üzerinden USB flaş belleğinde saklanabiliyor, kendi kablosuz ağı üzerinden bir tablet bilgisayara aktarılabiliyor ya da e-posta ile gönderilebiliyor. Görüntüleri ftp sunucusuna yükleme, bağlı bir yazıcıdan çıktı alma ve mevcut ağda bir hedefe kayıt etme imkânları da var. Bunun yanında mobil cihazlar için üretilmiş yeni uygulama Scan2Mobile sayesinde Bookeye 4 kitap tarayıcısını bir iPad, iPhone veya Android tablet veya akıllı telefon ile  kontrol etmek mümkün. Görüntüler böylece mobil cihaz üzerinde doğrudan depolanıyor. Ayrıca, Bookeye 4 aracılığıyla geleneksel bir fotokopi cihazı yerine belgeler hassas olarak işlenebiliyor ve bilgiler anında birden çok okuyucu tarafından kullanılabiliyor. Ben bu cihazı kütüphanemize kazandırmaktan ve öğrencilerimiz ile Zonguldak halkının kullanımına sunmaktan dolayı çok mutluyum. Üniversite olarak kitaba, kütüphaneye, bilgiye kısaca insana yatırıma hız kesmeden devam edeceğiz”. dedi.

Kaynak:http://w3.beun.edu.tr/