×

2020’ye kadar tüm bilimsel yayınlara açık erişim sağlanacak

Open-access (OA) olarak adlandırılan ve “yayınlara açık erişim” anlamına gelen politika, bilimsel çalışmalardan elde edilen bilgilerin saklanması ve bu bilgilere erişimde iyileştirmeler öngörüyor. Bilimsel çalışmalardan elde edilen sonuçlar, genelde paralı ve erişime kapalı dergilerde yayınlanıyor. Bunun bir nedeni bilim yayıncılığında sektörü ele geçirmiş yayın tekelleri. Buna karşın, erişime açık yayıncılık konusunda uzun süredir bilim insanları tarafından yürütülen ciddi bir lobi faaliyeti var. Bu faaliyet, hükümetleri yayın tekellerine karşı tavır almaya zorlayabiliyor.

Avrupa Birliği ülkelerinin bilim, ticaret ve sanayiden sorumlu bakanlarından oluşan Rekabet Kurulu, geçtiğimiz günlerde aldığı kararla 2020 yılına kadar tüm bilimsel içerikli yayınlara açık ve ücretsiz erişimin mümkün olması gerektiğini belirtti.

Konseyin aldığı karar, ülkelerin 4 yıl içerisinde tam geçişi nasıl sağlayacakları konusunda yönlendirmeler içeriyor. Üye ülkeler kendi araştırma enstitülerinde kendi araştırmalarını saklayabilir ya da araştırmacılar çalışmalarını açık erişim ilkesine sahip dergilerde yayınlayabilir. Ancak konsey bu iki alternatif arasında henüz bir tercih belirtmiyor. Kararın, yasal bir bağlayıcılığı olmazken üye 28 ülke için yönlendirici bir hüküm olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: http://haber.sol.org.tr/