×

Bir başka öğrenme deneyimi: Yaşayan Kütüphane

The Human Library öğrenme deneyimini bir başka boyuta taşıyor. Gönüllülerin hikayelerini anlatmak için başvurduğu, ilgilenenlerin de onları dinlediği bu proje 15 senedir, 70’ten fazla ülkede devam ediyor. Danimarka’da başlayan ve diğer ülkeler de yayılan İnsan Kütüphanesi veya Yaşayan Kütüphane olarak tabir edilebilecek bu oluşum, hem gönüllülerine hem de dinleyicilere bambaşka bir deneyim sunuyor. Hayat hikayelerini bu kütüphaneye bildiren kişiler, ilgilenen insanların kendilerini bu kütüphaneden ‘almasını’ bekliyor ve karşısındaki insana belirlenen süre çerçevesinde hayatını, hikayesini anlatıyor. Yaşayan Kütüphane, genellikle toplum içinde tek tipleştirilmiş veya dışlanmış gruplara mensup olan insanların hikayelerine kütüphanesinde yer veriyor.

2000 senesinde ‘Stop the Violence’ (Şiddeti Durdurun) isimli bir gençlik organizasyonun projesi olarak başlayan İnsan Kütüphanesi’nin yaratıcıları, Yaşayan Kütüphane’yi başlatmaktaki amaçlarının insanlar arasındaki iletişimi kuvvetlendirmekten ziyade farklı kültürlerden, değişik yaşam biçimlerine sahip olan insanlar arasındaki anlayışı desteklemek ve bunun için alan yaratmak olduğunu söylüyorlar. Hayatın hiçbir paydasında yollarının kesişmeyeceğini düşünen insanları buluşturarak olası ön yargıları ve kalıplaşmış fikirleri kırmayı amaçlıyorlar. ‘Projenin bir diğer amacı da yaşadığımız toplumun içindeki insanlara dair fikirlerimizin tutarlılığını saptayabilmek için tartışmaya açmak’ diyor yetkililer. ‘ Tek tip düşünce tarzımızı ve ön yargılarımızı, zor soruların kabul edildiği, beklendiği ve takdir edildiği sorularla, olumlu bir çerçevede tartışmaya açmak istediğimiz şey.’ diye de ekliyorlar. İşte bu insanların kitap olduğu bu projenin, dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenmiş etkinliklerinden fotoğraflar:

Örneğin bu Human Library etkinliğinde dileyenler bir dünya vatandaşı, eczacı ve homeopat, şih, sokağa çıkma korkusu olan bir bisikletçi, vegan ve ‘sorgulayan bir hrıstiyan’ın hikayelerini dinleme fırsatı yakalamış.

Yaşayan Kütüphane için Türkiye’de de farklı oluşumlar zaman zaman etkinlikler düzenlemiş. Özellikle Toplum Gönüllülleri Vakfı’nın gerçekleştirdiği etkinliklere ilgi büyük olmuş. Bir kapasite geliştirme programı olarak düzenlenen Yaşayan Kütüphane, İstanbul Bilgi Üniversitesi Gençlik Çalışmaları Birimi, Genç Engelliler Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin program ortaklığında gerçekleşmiş. Muğla, Kocaeli, Ankara, İstanbul, İzmir ve Mersin’de düzenlenen etkinliklere katılım hayli yüksek olmuş. Bu hareketin ilk adımı ve bu haberin asıl konusu olan Danimarka çıkışlı Human Library’nin ise Human Library Turkey ya da Human Library Istanbul isimli bir oluşumu yok.

Kaynak: http://www.radikal.com.tr/