×

IRCICA Kütüphanesi’nde 145 dilde araştırma imkânı

ircica kütüphanesinde 145 dilde araştırma imkânı

Paha biçilmez koleksiyonları ile yerli ve yabancı araştırmacıların ilgi odağı haline gelen “Saraydaki Hazine IRCICA Kütüphanesi”, kullanıcılarına Yıldız Sarayı bünyesindeki tarihi binalarında, nezih bir ortamda tarih, coğrafya, bilim, sanat, mimarlık,  din, edebiyat, felsefe, sosyal bilimler alanında ve 145 farklı dilde araştırma yapma imkânı sunuyor.

Uluslararası standartlardaki çalışma ve hizmetleriyle Türkiye’nin yüz akı ve gurur kaynağı haline gelen ve mekânıyla özdeşleşen IRCICA Kütüphanesi, zengin koleksiyonu ile göz kamaştırıyor. IRCICA Genel Direktörü Dr. Halit Eren, Yıldız Sarayı bünyesindeki tarihi binada yer alan kütüphanede 400.000’i aşkın malzemenin yer aldığı rafların beş kilometreyi aştığını, araştırmacılara paha biçilmez bir arşivde çalışma imkânı sunulduğunu belirtti.

Dünyanın her yanından araştırmacıların taleplerini karşılayan IRCICA Kütüphanesi, sadece Türkiye’nin değil tüm İslam coğrafyasının kültür hazinesine ev sahipliği yapıyor. Kütüphanedeki süreli yayın, nadir eserler, el yazmaları ve teknik hizmetler bölümü Çit Kasrı binasında bulunuyor. Kitap, tez, gri yayın, ayrıbasım, harita, ses kaseti, CD, DVD, slayt, mikrofiş & mikrofilm, hat levhası, kurum arşivi, şahıs arşivi belgelerinin bulunduğu Silahhane binasında ise aynı zamanda okuyucu hizmetleri açık raf sistemi ile yürütülüyor.

Paha biçilmez kütüphane koleksiyonu, İslam medeniyetiyle ilgili; bilhassa tarih, coğrafya, bilim, sanat, mimarlık, din, edebiyat, felsefe gibi konularda uzmanlaşmış. 145 farklı dildeki müracaat eserinden oluşan koleksiyonda; Türkçe, Arapça, İngilizce, Fransızca, Farsça ve Almancanın yanı sıra Swahili, Zulu dilleri gibi az bilinen dillerde de eserler mevcut.

7 bin hat levhası

Araştırma sahasındaki yayınları titiz bir şekilde derlediklerini ifade eden Dr. Halit Eren “Kütüphanede fiziki özellikleri, basım tarihleri, çok az sayıda yahut tek nüsha olmaları itibariyle paha biçilemeyecek değerde yayınlar var. Tarihi fotoğraf arşivi, şahıs arşivleri, IRCICA tarafından 1986’dan bu yana düzenlenen uluslararası hat yarışmasına ait 7 bin hat levhası koleksiyonun zenginliklerinden” dedi.

İbrahim Müteferrika baskılarının tümü

Eren, kütüphane ayrıca, pek çok matbu nadir esere ev sahipliği yaptıklarını ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü;  “Bunlar arasında İbrahim Müteferrika baskılarının tümü ve batı dillerinde yazılmış bazı nadir eserler, Osmanlı Devleti’nin  resmi gazetesi ve İstanbul’da çıkan ilk Türkçe gazete olan Takvim-i Vekayi Gazetesi’nin tüm sayıları, Osmanlı salname ve kronikleri,  sayılabilir. Kur’an-ı Kerim’in ilk nüshalarını edisyon kritik olarak yayımlayan ayrıca meal ve tefsirler konusunda bibliyografyalar hazırlayan IRCICA, kütüphanesinde Kur’an-ı Kerim’in çeşitli dillerdeki meal ve tefsirlerine ve farklı hattatlar tarafından istinsah edilmiş nüshalarına geniş yer ayırmıştır.”

Yürütülen değişim programı çerçevesinde 75 ülkeden 687 kişi ve kurumla aktif değişim faaliyeti sürdüren IRCICA Kütüphanesi, pek çok ilim ve kültür adamının özel koleksiyonlarını da bünyesine kattı. İlim ve kültür dünyasının önemli isimlerinin ömür boyu süren araştırmaları neticesinde meydana getirdikleri ve her biri sahasının en önemli kaynaklarını bir araya toplayan özel koleksiyonlar da IRCICA Kütüphanesi bünyesinde yer alıyor.

Sayılarla IRCICA Kütüphanesi Koleksiyonu:

81 bin kitap, nadir eser ve tez

1 milyon 500 bin sayfa işlenmiş sayısal görüntü

2 bin 30 başlıkta , 20 bin cilt ve 115 bin sayı süreli yayın

10 bin 300 gri yayın

4 bin 100 ayrı basım

1660 harita

1.000 ses kaseti & video kaset

1200 CD & DVD

13.000 slayt

1.150 mikrofiş & mikrofilm

65 bin tarihi fotoğraf

7 bin hat levhası

3 bin IRCICA arşivi belgesi

2 bin 150 Şahıs arşivi belgesi

150 bin OMETAR belgesi

Kütüphane hafta içi: 09.00-18.00, Cumartesi günü ise 09.00-17.00 saatleri arasında araştırmacılara hizmet vermektedir.

Kaynak: http://m.on5yirmi5.com/ircica-kutuphanesinde-145-dilde-arastirma-imkni-182396.html