×

Online Bilginin Kontrolü

Online Bilginin Kontrolü için yayınlanan Doğrulama El Kitabı, özellikle kriz anlarında internet ortamında hızlı şekilde yayılan bilgilerin doğruluğunu kontrol etmek için hazırlanan bir rehber. European Journalism Centre (EJC) tarafından geçtiğimiz sene duyurulan ve Korsan Parti Hareketi’nin öncülüğünde Mehmet Atakan Foça’nın editörlüğünde Türkçeleştirilen “Verification Handbook” – “Doğrulama El Kitabı” yayımlandı. Kitabın İngilizce’den Türkçe’ye çevirisini Gürkan Özturan, Gülşah Deniz, Emre Sorkun, Onurcan Önal, Berk Göbekcioğlu, Volkan Hatem, Şafak Erkol, Atakan Tatar, Şevket Uyanık yaptı.

Online bilgiyi nasıl doğrulayacağız?

Kriz anlarında, doğal afetlerde veya çatışma hallerinde internette hızla yayılan yanlış bilgi insan hayatını tehdit edebilecek kadar önemli hale gelebiliyor. Dezenformasyon ve bilgi kirliliği içerisinden doğru bilgileri ayıklamak, yanlışları düzeltmek ise kalıcı hasarların oluşmasını önleyebilir.

Bu hedefe ulaşabilmek için gazeteciler ve sivil toplum çalışanlarının online bilginin nasıl doğrulanacağı, yanlışların nasıl düzeltileceği ile ilgili etik ilkelere ve doğru araçlara sahip olması gerekliliğinden yola çıkılarak hazırlanan Doğrulama El Kitabı bu anlamda, uzmanlar tarafından uygun araçlar ve yöntemlerin anlatıldığı, tecrübelerin ve vaka çalışmalarının paylaşıldığı bir rehber olma özelliği taşıyor.

Basılı hale de gelecek

Doğrulama El Kitabı, haberciler, yurttaş muhabirler, sosyal çalışmacılar, insani yardım çalışanları ve sivil toplum örgütleri için kaynak olabilir.

Kitap tamamen ücretsiz olup, web sitesinden okunabileceği gibi PDF, Kindle ve ePub versiyonlarına da aşağıdaki link üzerinden ulaşmak mümkün.

Yayınlanması ve yaygınlaştırılması Creative Commons lisansına tabii olan kitap önümüzdeki günlerde Doğruluk Payı tarafından da basılı hale getirilecek. (EKN)

Doğrulama El Kitabı’na ulaşmak için tıklayınız

Kaynak:http://bianet.org/