×

Atanma sorunu ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kütüphanesinde Yaşananlar

Dün yayınladığımız “10 Kütüphanecinin İşine Son Verildi” haberi ve atama sorunlarına dair TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal bir açıklama yayınladı; detaylar şu şekilde “Sevgili meslektaşlarım, son yıllarda yaşadığımız görevden alma sorunlarına bir yenisi daha eklendi. Kütüphanecilerin kamu kurumlarına atanma konusu, önemli bir sorun olmaya başladı. Tabi bunun birçok nedeni var. Ülkemizde, taşeronlaşma tüm kamu kurumlarında aldı başını gidiyor. Türkiye’nin bir an önce çözülmesi gereken en büyük sorunlarından birisi.

Bunun en acı örneklerinden birisini bugün Çanakkale 18 Mart Üniversitesinde yaşamaktayız. Taşeron firma aracılığıyla Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kütüphanesinde çalışan 10 arkadaşımız işten çıkartıldı.

Bilmem hatırlarmısınız, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Kütüphanesine taşeron firma aracılığı ile elaman alımı sürecinde, kutup-l üzerinden bir tartışma yaşanmıştı. Taşeron firmada çalışan arkadaşlar neredeyse bu sistemi savunarak, aldıkları 1500Tl ücreti de iyi bir ücret olarak nitelemişlerdi.

Ben, insanların yaşamak için çalışmak zorunda olduğunu, bu zorunluluğunda sistem tarafından olumsuz yönde kullanıldığını, ancak asıl sorunun bu şekilde çalışan arkadaşların, adeta taşeron sistemini savunmalarını, anlamadığımı söylemiştim. Geldiğimiz nokta ortada.

Maalesef aynı sistem/anlayış şimdi de devam ediyor. Kamuya az kadro verip, insanları taşeron sistemine mahkum etmek.

Kütüphanecilerin kadro sorunu hakkında ilgililerle geçen sene başlayan görüşmelerimiz devam etmektedir. Ancak şu anda bu konuda herhangi bir muhatap bulmak zor.

Hükümet kurulacak mı? Ne zaman kurulacak? Bu belirsizlik ortamında bir şey yapmak zor.

TKD olarak bu konuda Milli Eğitim Bakanlığını zorlayarak okul kütüphanelerine kütüphaneci kadrosunun açılması yönünde çalışmalar yaptık, yapmaya devam edeceğiz.

Okul kütüphanelerine kütüphaneci istihdamı, hem okul kütüphaneciliğimiz hem de bizim açımızdan son derece önemli.

Takdir edersiniz ki mesleğimiz açısında yaşadığımız bu sorunları, ülke gerçekliliğinden bağımsız düşünmek de imkansız.

Pıtrak gibi açılan bölümler, gereğinden fazla öğrenci kontenjanları ve yetersiz kadrolar ile piyasaya güya yetişmiş, meslek sahibi elaman yetiştirdiğimizi sanıyoruz. En acısı da ya bunun farkına varacak bilgi düzeyimiz yok ya da sadece kendi çıkarımız için görmezden geliyoruz.

Tabii ki kaybeden ülkemiz oluyor.

Yaşadığımız ve görmezden geldiğimiz bu gerçekliliği Azerbaycan devlet petrol şirketi Socar’ın Türkiye CEO’su Kenan Yavuz dün yaptığı açıklama ile adeta suratımıza çarptı.

“YÖK denilen kurum aileleri ve çocuklarımızı kandırmaktan vazgeçmelidir. Üniversite! bitirip ortalığa dökülen milyonlarca genç var.” “YÖK eğer talep ederse, çöpe attığım Üniversite mezunlarının CV’lerini kendilerine hediye edebilirim. Çöp kutum dolu zira.”

Sayın Yavuz daha ne desin.

Güzel günler yaşamak dileğiyle, saygılarımı sunuyorum.”

Ali Fuat Kartal
TKD Genel Başkanı

11 yorum

comments user
metehan

şakir tüsak geçmemeli bu konuda Ali Fuat Bey’in tavrını ben de destekliyorum.

comments user
şakir

Üye Olma Koşulları
Madde 5 –
a) TKD’ye; kütüphanecilik, dokümantasyon-enformasyon, bilgi-belge yönetimi veya arşivcilik öğrenimi görmüş veya görmekte olanlar ile bilgi-belge merkezi çalışanları ve kütüphaneciliğe ilgi duyanlar üye olabilir.

TKD’nin üyelik koşulunu böyle koyup BBY mezunu istihdamında hatırı sayılır bir yere sahip Tapunun arşiv memuru alımını dört beş dönemdir kesmesine kayıtsız kalmak kadro konusundaki problemin tam kavranamadığının veya sadece kütüphanecilik boyutuyla algılandığının delilidir.Ali Fuat Kartal,Bülent Yılmaz gibi isimlerin geçmişte olduğu gibi bu konuya da yoğun mesai harcamasını bekliyoruz.
Ali Fuat Kartalın bölüm mezunlarının kültür bakanlığında istihdamını ebediyen minimuma indirecek Tüsak tasarısında gösterdiği tavrı destekliyorum.Tüsak yasalaşırsa kültür bakanlığı alımları şimdi olduğu gibi B grubu değil A grubu kadrolardan yapacak yaş sınırı,yüksek puan gibi unsurlarla bölüm mezunlarının il halk kütüpanelerinde istihdamı hiç seviyesine inecek.MEB konusunda ise temennimiz hayırlı haberlerin son iki atamaya yetişmesidir.Emeği geçenlere teşekkürler…

comments user
Osman

Metehan ve secc kardeşim inşallah dediğiniz gibi olur. Ancak bu sayıya erişmemiz zor olsada imkansız değil. Gayret etmemiz lazım. Farkındalik yaratmamiz lazım. Yani bölüm de mezun olmuş yada göreve başlayan bir çok kişi olmasına rağmen kimseden ses seda yok. Dayanışma yok!! Ayrıca mesleki örgütlerimiz siyasi rant peşine düşmüş, umursamaz tavırlarıyla bölüm deki değerini yitirmiştir Sonuç olarak istihtam sayısında ki düşüş kaçınılmaz olmuş ve meslaktaşlarımız zor durumda bırakılmıştır.. Onümüzde ki sürecte bu tutumlar değişmesi en büyük temennim.

comments user
secc

Kesinlikle metehan katiliyorum. Meslegimizin degerini biz belirliyoruz. Neden 300 de bizden olmasin.

comments user
metehan

tuzu kuru olanların bu bölümden bir şey olmaz demesi en kolayı , sanat tarihi gibi bir bölümden tek alımda 275 kişi alınıyorsa bizden niye alınmasın teslimiyetçilik yok onlar başarırsa biz de başarırız.

comments user
Erkin

Gençlerin umutlarıyla oynamayın ve gençlere açık açık “başınızın çaresine bakın, başka mesleklerde ekmek arayın” deyin. Sizin ağzınızdan duyarlarsa artık yollarını daha iyi çizebileceklerdir.

comments user
Erkin

Dtcf de, doğan hoca ile olan birlikte tutumunuzdan sonra sizin derneğinizden bir fayda gelmeyeceğini birçok kütüphaneci gördü. Tribünlere oynayarak olmuyor bu işler, sayınızı artırmaya çalışıyorsunuz ama yemiyor ali fuat bey. Mecliste sizi kimse dinlemiyor..

comments user
Numuneddin

Taşeron ilanları ilk çıkar çıkmaz tek bir ağızdan hepimiz tepki göstermeliyiz. Herkes işine geldiği gibi davranıyor. Böyle olmaz. Tez zamanda sendikalaşmalı ya da bir sendika altında toplanmalıyız. Ve mutlaka işimizin önemini kavrayana kadar bu memleket grev yapmalıyız…

comments user
ktphnci_nek

Her yeni yönetim kendi keyfi kararlarına göre kütüphaneleri şekillendiriyor maalesef, en önemli sorun bu aslında.
İnsanlar atanıncaya kadar özel sektörde, devlet eliyle kullanılan taşeron sistemde veya orada burada zamanını geçirmek zorunda kalıyor.
ilk atamada sadece 5 kütüphaneci kadrosu açılan bir meslek ve taşeron sisteme mecbur edilen meslek mensuplarının hiç yoktan çalışacak bir fırsat buldukları için suçlanması.
Kadroyu alan ne bilsin bekleyenin halinden.

comments user
erdalbewar

Ali Fuat Bey bu insanlar işinden olmuş ve mağdur, meslek örgütü olarak dayanışma adına ne diyorsunuz onu söyleyin? CEOlardan ‘veciz’ sözler bu insanlara yardımcı olamayacak? Dayanışma ve destek kelimelerinin eksikliğine yazık…

comments user
ktp.ci

Zamanında ve yerinde yapılan açıklama için başkanımıza teşekkürler.Bir noktaya da katılmamak elde değil kadro vermeyip taşeronlaştırma veya sözleşmeli çalıştırma mesleğimizi bekleyen tehlike