×

Balkanlardaki En Eski Kütüphane (478 Yaşında)

Balkanlardaki En Eski Kütüphane Osmanlı döneminde 1537 yılında kurulan ve Balkanlar’daki en eski kütüphane olarak bilinen Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi, bugün 478. yılını kutluyor.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nin 478. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’ni anlatan bir toplantı düzenlendi.

Bosna Hersek İslam Birliği Dini Eğitim Hizmetleri Müdürü Amir Kariç de Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nin sadece kütüphaneden ibaret olmadığını, bu kurumda ortak kültürel mirasın birleştiğini vurgusu yapıldı..

Kütüphanenin tarih boyunca Bosnalı vatandaşların kültür ideallerini en iyi şekilde gösterdiğini anlatan Kariç, “Kimliğimizi korumamızda bu kütüphanenin rolü büyük. Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi insani bir projedir, çünkü içinde bulundurduğu hazine en başından beri hep insanla ilgiliydi” diyerek kütüphanenin misyonundan bahsetti.

Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi

Başkent Saraybosna’da bulunan ve Balkanlar’daki en eski kütüphane olarak bilinen Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi’nin yeni binası, geçtiğimiz yıl 15 Ocak’ta hizmete açılmıştı.

10 BİN EL YAZMASI ESERE SAHİP

1537 yılında yapılan, Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi, Boşnakça, Arapça, Farsça ve diğer dillerde yazılmış değerli elyazmalarına sahip. 800 yıldan daha eski ender eserler bulunmakta. Bunlar paha biçilmez olarak değerlendiriliyorlar. Kurucusu Sultan 2. Beyazıt`ın torunu Gazi Hüsrev Bey olan kütüphanede bulunan 80.000 kitap ve dokümanın 10.000 tanesi eski doküman ve el yazması, 5.000 doküman ise Osmanlı Halifeliği dönemine aittir.

Federation of Bosnia and Herzegovina

Kaynak: http://www.haberler.com/gazi-husrev-bey-kutuphanesi-478-yasinda-6871810-haberi/