×

Kütüphane Şenliği “Kütüphane Şenliktir” Heybeliada’da Gerçekleştirildi

Heybeliada Kütüphane Koruma Girişimi ve Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi’nin ortak girişimi ile düzenlenen paydaş sivil toplum kuruluşların ve yerel yönetimlerin desteklediği Kütüphane Şenliği “Kütüphane Şenliktir” 27 Eylül 2014cumartesi günü saat 10.00-20.00 saatleri arasında Heybeliada İskele Meydanında şenlik çadırlarında ve Heybeliada esnafının desteği ile sahildeki kafelerde gerçekleştirildi.  

Hava koşullarının olumsuz olmasına rağmen kitapların sıcaklığı içimizi ısıttı. Şenliğe hem ada’dan  hemde ada dışından ilgi yoğundu. Şenlik programında ilan edilen program hiçbir aksaklık yaşanmadan başarıyla tamamlandı. Her yaştan katılımcıya hitabeden atölyelerin ve söyleşilerin olduğu şenlikte çocuklar ve yetişkinler gün boyu süren atölyelerde keyifli zamanlar geçirdi.

Güneşin açtığı zamanlar adada panayır görünümü hakimdi. İDO iskelesi önünde günboyu kurulan Kitap Takası/ Takas Kütüphanesi şenlik etkinlik çadırlarından sonra en çok ilgi gören alan oldu.  Şenlik boyunca atölyelerin sağlık yürümesi için İstanbul, Marmara ve Hacettepe Üniversitelerinde okuyan Bilgi ve Belge Yönetimi  öğrencileri gönüllü olarak aktif rol aldı.

Şenlik süresince 17 Atölye, 2 söyleşi  yapıldı.Gerçekleşen atölyeler ve söyleşiler.  Kuş Gözlem, Bilişim, Astronomi,  Evreni Tanıyalım, Temel Denizcilik, Pandomim, Ses Beden Ritim, Çizgi Roman, Polisiye Roman, Çocuklar İçin Masal, Büyükler İçin Masal,  Çamur, Ayraç, Resim, Çalgıları Tanıyalım-Arp, Çocuklara Yaratıcı Yazarlık, Fotoğrafçılık Atölyeleri. “İdeal Bir Halk Kütüphanesi Nasıl Olmalı?” ve “Yaşayan Kütüphaneler” söyleşileri gerçekleşti.

Halk kütüphaneleri özelinde kütüphaneleri toplum yaşamına sokmak, toplumda  varolan kütüphane algısını değiştirmek, kütüphanelerin yaşayan ve yaşanan mekanlar olduğunun farkındalığını yaratmak amacıyla düzenlediğimiz şenliğin ana temasına vurgu yapılan “Yaşayan Kütüphaneler” söyleşisine 100’den fazla katılımcı eşliğinde toplumdaki halk kütüphanesi algısını güçlendirecek, kütüphanelerin mekansal ve içeriksel anlamda yaşam odağımız olması gerekliliği  üzerine konu uzmanı; yayıncı, kütüphaneci, yazar, akademisyenler tarafından konuşmalar yapıldı. Özellikle yazar ve sinemacı Ercan Kesal’in Avanos İlçe Halk Kütüphanesi ile tanıştıktan sonra kendi hayatında kitap ve kütüphane ile kurduğu ilişkiyi  ve kendisine kütüphanenin kattıklarını anlattığı söyleşisi ilgi ile izlendi.

Kaynak:
Aydın İleri
Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkan Yardımcısı
Okul Kütüphanecileri Derneği Başkanı
http://twitter.com/aydinileri