×

Bilgi Yönetimi nedir ? Bilgi ve Belge Yönetimi ile ilişkisi nedir ?

BBY DGS yazı dizisinin bugünkü içeriğini Bilgi Yönetimi programından BBY’ye DGS ile geçiş yapan İsmail Karaca meslektaşımız ele almıştır. Ayrıntılı bilgi aşağıdadır:

Bilgi Yönetimi Önlisans Programı hakkında gelen sorulara genel bir cevap vermek istiyoruz. Bu  konu ile birlikte; “Bilgi Yönetimi Önlisans Programı” ile ilgili karşılaştığımız soru ve sorunlara da tek yerden cevap vermeyi amaçlıyoruz. Bu vesileyle konu sürekli güncellenecek, sorulan veya karşılaşılan sorulara cevap verilecektir.

Şimdiye kadar karşılaştığımız ve maalesef okumadan-sorgulamadan  “Bilgi ve Belge Yönetimi Lisans Programı” ile karıştırılan “Bilgi Yönetimi Önlisans Programı” hakkında genel bir bilgi vererek başlayalım.
 
Öncelikle “Bilgi ve Belge Yönetimi” bölümünün 2 yıllığı diye bir şey yok! “Bilgi Yönetimi”  olan program ile  isimlerinin benzerlik göstermesinden dolayı bu bölümler karıştırılmaktadır.
 
Söz konusu Bilgi Yönetimi Önlisans Programı‘nda verilen dersler ağırlıklı olarak bilişim teknolojilerinin işletmelerde etkin kullanımı konusunda yeterlilik kazandırmakta. Çeşitli genel dersler olan genel hukuk, işletme, internet programcılığı, ofis uygulamaları vs. dersler verilmekte, bu dersler her MYO’da öğretim görevlilerinin uzmanlık alanları, görüşleri veya MYO’nun yapısına bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir.Söz konusu program mezunları; her alanda faaliyet gösteren küçük, orta ve büyük işletmeler ile kamu sektöründeki kurumların ve kâr amacı gütmeyen kuruluşların bir çok bölümünde; bununla birlikte, danışmanlık ve araştırma şirketlerinin proje ekiplerinde “Ara Eleman” olarak istihdam edilirler.

Aşağıda Soru-Cevap şeklinde paylaştığımız bilgilerle konuyu açıklığa kavuşturalım.

  • Bilgi Yönetimi bölümü KPSS ile Kütüphaneci/Arşivci kadrosuna atanabilir mi ?

 Hayır! Önlisans programı olduğu ve Lisans düzeyinde KPSS’ye giremediği için olamaz. Bilgi Yönetimi bölümünün kendi KPSS nitelik kodu (3253) bulunmaktadır.  Bu bağlamda : Bilgisayar işletmeni, Tekniker, Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile Memur kadrolarına atanabilmektedir.

  • Bilgi Yönetimi bölümünün Kütüphanecilik ile ilgisi var mıdır ?

– Kütüphanecilik adına bir ders verilmemektedir.

  • Arşiv/Dokümantasyon adına dersler var mıdır?

– Programlara bağlı olarak başlangıç düzeyinde dersler bulunabilmektedir.

  • Bilgi Yönetimi ile Bilgi ve Belge Yönetimi’nin ilişkisi var mıdır?

– Ders içerikleri, mesleki bilgi – beceri ve KPSS atama koşullarında BBY ile  çok fazla ilişkisi bulunmayan “Bilgi Yönetimi” bölümünün tek ilişkisi   “Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ”   ile “Bilgi ve Belge Yönetimi” bölümünün de tercih edilebilmesidir.

Sınav sonucunda başarılı olan öğrenci dikey geçiş olarak tanımlanan sistem ile 2 yıllık bölümde aldığı bazı derslerden fakülte kurulu kararı ile muaf edilir, kaçıncı sınıftan başlayacağı üniversitelerin kendi kurul kararları doğrultusunda belirlenir ve çoğunlukla 2. sınıftan başlatılır. 1. ve 2. sınıf derslerini birlikte alarak bir sonraki sene 3. sınıftan devam eder.

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü dışında : Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği – İşletme – İşletme Bilgi Yönetimi · İşletme Enformatiği · İşletme-Ekonomi · Yönetim Bilişim Sistemleri · Teknoloji ve Bilgi Yönetimi  ·  Lojistik Yönetimi bölümlerine de Dikey Geçiş yapılabilmektedir.

*Konu hakkında ayrıntılı bilgiye  “Bilgi Yönetimi (BY) bölümünden Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) bölümüne DGS ile geçiş” makalesinden ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki bağlantılardan “Bilgi Yönetimi” bölümünün bulunduğu üniversiteler hakkında  bilgi alabilirsiniz.

Adıyaman Üniversitesi  Besni Meslek Yüksek Okulu
Dumlupınar Üniversitesi  Domaniç Meslek Yüksek Okulu
Kırklareli Üniversitesi Pınarhisar Meslek Yüksek Okulu
Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi  Bucak Hikmet Tolunay Meslek Yüksek Okulu
Namık Kemal Üniversitesi Hayrabolu Meslek Yüksek Okulu
Ordu Üniversitesi Akkuş Meslek Yüksek Okulu
Amasya Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi
Gazi Üniversitesi Gazi Meslek Yüksekokulu (Uzaktan Eğitim)
Süleyman Demirel Üniversitesi Uzaktan Eğitim Meslek Yüksekokulu

 

 

İçeriği Hazırlayan
İsmail KARACA (BY’den BBY’ye DGS ile geçiş)
Ankara Üniversitesi BBY

3 yorum

comments user
sinan

bilgi yönetiminin teknikerlik unvanını alamaz

    comments user
    beyazıt

    Bilgi yönetimi Bölümü;Bilgisayar işletmeni, Tekniker, Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile Memur kadrolarına atanabilmektedir.

    comments user
    beyazıt

    Bilgi Yönetimi; Bilgisayar işletmeni, Tekniker, Veri hazırlama ve kontrol işletmeni ile Memur kadrolarına atanabilmektedir.