×

Kütüphane’den 39 bin 542 kişi faydalandı-Keşan İlçe Halk Kütüphanesi

Keşan İlçe Halk Kütüphanesi’nin 2014 yılı ilk 6 aylık istatistikleri açıklandı. Buna göre 39 bin 542 kişi Keşan İlçe Halk Kütüphanesi’nden faydalandı. Keşan İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Bülent Dizdaroğlu, yaptığı değerlendirmede okumanın önemine değinirken, Keşan İlçe Halk Kütüphanesi’nin de modern bir şekilde hizmet verdiğini söyledi. Kütüphanenin, şu anki binasına 2005 yılında taşındığını söyleyen Dizdaroğlu, 2007 yılından beri yapılan çalışmalarla Keşan İlçe Halk Kütüphanesi’nin Türkiye’de örnek kütüphanelerden biri haline geldiğini söyledi. Dizdaroğlu, “Bu güne kadar gerçekten Türkiye’de örnek teşkil edebilecek çok iyi bir gelişme kaydettik. 2007 yılından önce verilen kitap sayısı 4-5 binler civarındaydı. Ancak 2007 yılında bu sayı 11 bin, 2008’de bu sayı 12 bine, 2009’da 26 bine, 2010’da 32 bin’e, 2011’de 36 bine, 2012’de 38 bine ve en son 2013 yılında 40 bine çıkmış. Bu grafik üye sayımızda da aynı şekilde artışla devam etti. Yüzde 300-400’lerde artışımız var. Günümüzde kitap okuma konusunda ülkemizin çok büyük sorunları var. Özellikle bu teknolojik gelişme, internet, diğer görsel ve işitsel araçlar, kitaba olan ilgiyi daha da azalttı.” şeklinde konuştu.

Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı’nın da sık sık kitap okumaya yönelik açıklamalarının ve çalışmalarının olduğunu söyleyen Bülent Dizdaroğlu, “Sayın kaymakamımız da özellikle okul ziyaretlerinde çocuklarımıza sürekli kitap okumaları yönünde öğütlerde bulunuyor. Çocuklarımız, bu konuya ilgiyle yaklaşıyor ve bunun olumlu etkisini okuyucu ve verilen kitap sayılarındaki artışlarda görüyoruz. Türkiye’nin gerçekten bilgiye ihtiyacı var. Çağımız bilgi çağı. Bilgisiz hiç bir şey olmuyor. Paraya, ekonomiye her şeye sahip olabilirsiniz ama, bilgi olmadıktan sonra onları da uygun bir şekilde kullanamayabilirsiniz. Özellikle gelişmiş toplumlarda ekonomik gelişme ile kültürel gelişme aynı doğrultuda olur. Bunlar aynı seviye ve hızda gelişmişlik kaydediyorsa, o topluma gelişmiş, çağdaş toplum diyoruz. Ülkemizin hızla ama hızla kültürel gelişmesini tamamlaması gerekiyor. Bunun için de okumak gerekiyor. Yapılacak tek şey, toplumun hızla bu değerlere sahip çıkması ve toplumdaki uygar insan sayısının artması gerekiyor. Olumsuzlukların ortadan kalkması için insanımızın kendini geliştirmesi, nitelikli, kültürlü insanlar yetişmesi gerekir.” dedi.

“İNSANI İNSAN YAPAN KENDİNE KATTIĞI DEĞERLERDİR”

Sosyal Medya üzerinden yapılan tanıtım çalışmalarının Keşan İlçe Halk Kütüphanesi’ne okur kazandırdığını ifade eden Dizdaroğlu, değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Toplumda sadece öğretim, insana her şeyi katmıyor. Sadece diploma, insanı insan yapmıyor. İnsanı insan yapan en önemli özellik, kendine kattığı değerlerdir. Bu değerler de okumaktan geçiyor. O bakımdan bu gelişmeler Keşan için çok iyimser. Ama yeterli görmüyoruz. Bunu daha da arttırma, daha çok insanımızı kütüphaneye çekmeye, kitap okumaya sevk etmemiz lazım. Bunun için de Sosyal Medyada her türlü olumlu çabayı sarf ediyoruz. Bunun olumlu etkilerini görüyoruz. Bazen hiç kütüphane görmeyen insanlar, bu sayede kütüphanemize geliyor.2013’ün ilk 6 ayında ödünç verilen kitap sayısı 23 bin 936 iken, 2014’te bu 25 bin 986’ya çıkmış. Ortalama 2 bin civarında bir artış sağlamıştık. Bu da hiç fena bir artış değil. İstikrarlı bir artışımız söz konusu. Kayıtlı üye sayımız geçen sene bin 850 ile bu sene bin 963’e çıkmış. Bizim kütüphanemizde her yıl 1 Ocak’ta tüm üyeliklerimiz sıfırlanıyor. Bu sayıda 1 Ocak’tan bu güne kadar olan üye sayısı. Her 1 Ocak’ta üye sayımıza 1’den başlarız. Yine 2013’te kitap sayımız 35 bin 295 iken 2014’te bu sayı 36 bin 654’e çıkmış. Yıl içersinde giren kitap sayısı geçtiğimiz yıl bin 109 iken bu sene 86’ya düşmüş. Yani bakanlık bize 86 tane gönderdi. Geçtiğimiz yılki sayının içersinde ise bizim kendimizin aldığı sayılar da var. Yine bağışla gelen kitaplar var. Ancak burada biz seçici davranıyoruz. Okuyucuya sunulacak ve fiziki olarak çok yıpranmamış kitapları tercih ediyoruz.”

Okuyucu sayısında da ciddi artış olduğunu söyleyen Dizdaroğlu, “2013 yılının ilk 6 ayında 35 bin 754 olan okuyucu sayımız, 2014 yılında 39 bin 542’ye çıkmış. 4 bin civarında burada bir artış var. İnternetten yararlanan sayıları bizleri çok mutlu ediyor. Kış aylarında olan yoğunluk artık yaz aylarında da olmaya başladı. Klimalarımız var, internet bağlantımız var. 20’ye yakın bilgisayarımız var. Fiziki şartlar çok iyi olduğundan birçok vatandaşımız burada ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Biz de onlara her türlü kolaylığı sağlıyoruz. Hiçbir ücret istemediğimiz için de isteyen gelip burada internet hizmetinden yararlanıyor. 2013 yılında 6 bin 778 olan internet kullanıcı sayımız, 2014 yılında 8 bin 61’e çıkmış. Bu da bizleri sevindiren rakamlar.” şeklinde konuştu.

Kaynak: http://www.ondergazetesi.com/