×

8. Ankara Kitap Fuarı Açış Konuşması-Ali Fuat Kartal

Eylül Fuarcılığın katkılarıyla 03-12 Ocak 2014 tarihleri arasında ATO Congresium’da düzenlenecek olan 8. Ankara Kitap Fuarı‘nda TKD Genel Başkanı Ali Fuat Kartal açış konuşması yaptı:

Değerli Konuklar, 8. Ankara Kitap Fuarı’na hoş geldiniz. Hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

Ankaralılar olarak, yeni yılı kitap fuarı ile karşılıyoruz. Umarım yıl boyunca Başkent’in adına yakışır kültürel etkinliklerle dolu bir yıl geçiririz.

Eylül Fuarcılık TKD’nin de desteğiyle 8 yıldır Kitap Fuarı düzenlemekte. Ne Ankara Belediyesi’nin ne de ilgili Bakanlıkların gerekli desteği olmadan… Bu bağlamda Eylül Fuarcılık’ın sahibi Sayın Remzi Çayır’a Ankaralılar adına teşekkür ediyorum. Ayrıca fuara katılan yayınevleri ve yazarlarımıza yaratıkları bu kültür ortamı için okuyucular adına özel olarak teşekkür ediyorum.

Değerli Konuklar,

Bugün yayıncılık kesimi, korsan yayın, kitaba uygulanan KDV oranları ve telif hakları gibi sorunlarla mücadele etmektedir. Bu durum hem yayıncılık hayatımızın hem de toplumsal gelişmemizin önündeki en büyük engel olarak durmaktadır.

Değerli Konuklar,

2013 yılında ISBN Ajansı’na 5709 Yayımcı tarafından 47352 ISBN başvurusunda bulunulmuştur. Bu yayınların tamamının basıldığını varsaysak bile Avrupa ülkeleri ile karşılaştırdığımız zaman 76 Milyon nüfusu olan ülkemiz için oldukça yetersiz bir rakamdır.

Değerli Konuklar,

Bildiğiniz gibi yeni yıla girdiğimiz şu günlerde memleketimizde olan biten şeylerin hızına yetişemiyoruz. Anlık gelişmeleri takip ederken kavram karmaşası, dolayısıyla kendimizi bilgi kirliliğinin içinde buluyoruz. İçinden geçtiğimiz zamanda yaşananları doğru kavrayabilmek için daha çok okumak zorundayız ki olayları daha iyi algılayalım. Yoksa bu bilgi kirliliği içerisinde kaybolup gideriz. Okuyan bir nesil için kütüphanelere ve yayın evlerine büyük görevler düşmektedir. Yayınevlerimiz ne kadar kaliteli kitap basarlarsa, kütüphanelerimiz ne kadar zenginleşirse,  okuyucu sayısı da bu oranda artacak ve çocuklarımız daha bilinçle yetişeceklerdir. Kitap fuarları da bu bağlamda yayınevleri, okuyucular ve yazarlar açısından bir buluşma yerleridir. Bu bağlamda bol okuyuculu, iyi bir fuar olması diliyor, hepinizi saygılarımla selamlıyorum.

 Ali Fuat KARTAL 

Türk Kütüphaneciler Derneği

Genel Başkanı

Kaynak: http://www.kutuphaneci.org.tr/