×

Yenilenen İstanbul Üniversitesi Kütüphane Otomasyon Sistemi ve İstatistiki Bilgiler

İÜ Merkez Kütüphanesi, araştırma ve bilgiye erişim sürecinde öğrenci ve öğretim görevlilerine her türlü imkânı sağlamaya çalışmaktadır. Bu kapsamda bilgiye erişimin kolay ve doğru yollardan sağlanması için dünyada 25.000′den fazla kullanıcısı bulunan uluslararası standartlarda Symhony Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi alındı ve gerekli düzenlemelerin yapılmasının ardından İstanbul Üniversitesi kütüphanelerinde kullanılmaya başlandı.

Uluslararası standartlara uygun veri girişi ve indeksleme yeteneği sayesinde İstanbul Üniversitesi’nin zengin kütüphane koleksiyonuna artık web tabanlı her ortamdan erişim sağlanabilecek. Mobil uygulamalara ve sosyal paylaşım ağlarına (facebook; https://www.facebook.com/iukutuphane, twitter; https://twitter.com/iumerkezkutup) entegrasyonu sağlanan sistem ile araştırmacıların her yerden kütüphanemize erişimi daha kolaylaşmıştır. BookMyne adı verilen mobil uygulama ile cep telefonu ve tablet bilgisayarlar üzerinden kütüphane katalogu taranabilmektedir.

İstanbul Üniversitesi Öğrenci Otomasyon Sistemi ile de entegre çalışan kütüphane yazılımına İstanbul Üniversitesi öğrencileri, Portfolio web keşif aracından TC Kimlik Numaraları ile üye olabilir ve sistemi kullanmaya başlayabilirler.

Kasım 2012 tarihinde başlatılan Entegre Kütüphane Otomasyon Sistemi projesi ile birlikte yaklaşık 30 farklı birim kütüphanesi ve Merkez Kütüphane’nin bibliyografik verileri, kullanıcılarının webten daha rahat erişim sağlayabilecekleri bir yazılıma aktarıldı. Symphony Kütüphane yazılımı ve Portfolio web tarayıcısı ile kullanıcılarının her mekandan kaynaklara erişimini hedefleyen Entegre Kütüphane yazılımı ile birlikte yaklaşık 1 milyon bibliyografik yayın künyesi 5 farklı yazılımdan alınarak Uluslararası Standartlara uygun veri tipine çevrildi ve yeni veri tabanı ile birlikte Symphony Kütüphane yazılımı kullanıma hazır hale getirildi.

Yürütülen Entegre Otomasyon Sistemi Projesi ile bilimsel çalışmalarda önemli yere sahip olan kütüphanelerimizin kaynak zenginliği ve türü de ortaya çıkmış oldu.

Yeni yazılımla birlikte kayıtsız kaynakların da sisteme aktarılması işi hızlandırıldı. Merkez ve bağlı birim kütüphanelerinde sisteme aktarılmamış olan kayıtsız verilerin dışında,  halen kayıt altında olan ve sisteme aktarılan toplam 901.374 adet  bibliyografik kaydın 717.169 adedi kitap, 97.598 adedi tez, 32.517 dergi başlığı ve 59.090 diğer materyal türlerinden oluşmaktadır. Sisteme aktarılan kayıt sayıları şunlardır:

Merkez Kütüphane: 305.780
Edebiyat Fakültesi Kütüphanesi: 162.625
Hukuk Fakültesi Kütüphanesi: 96.797
İktisat Fakültesi Kütüphanesi: 57.313
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kütüphanesi: 40.040
Siyasal Bilgiler Fakültesi: 27.891
İstanbul Tıp Fakültesi Kütüphanesi: 22.512
Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Kütüphanesi: 20.801
Mühendislik Fakültesi Kütüphanesi: 12.859
Fen Fakültesi Bölüm Kütüphaneleri: 41 714(toplam)
İşletme Fakültesi Kütüphanesi: 10.692
İlahiyat Fakültesi Kütüphanesi: 9.836

Bunların yanı sıra; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Kütüphanesi, Avrasya Enstitüsü Kütüphanesi, Bakırköy Sağlık Yüksek Okulu Kütüphanesi, Diş Hekimliği Fakültesi Kütüphanesi, Eczacılık Fakültesi Kütüphanesi, Enformatik Kütüphanesi, Nadir Eserler Kütüphanesi, Orman Fakültesi Kütüphanesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Kütüphanesi, Sosyal Bilimler MYO. Kütüphanesi, Su Ürünleri Fakültesi Kütüphanesi, Teknik Bilimler MYO Kütüphanesi, Ulaştırma ve Lojistik M.Y.O. Kütüphanesi, Veteriner Fakültesi Kütüphanesi, İletişim Fakültesi Kütüphanesi, Şarkiyat Araştırma Merkezi Kütüphanesi’nde de değişik sayıda koleksiyonlar bulunmaktadır.

Projenin devam eden ikinci aşamasında gerçekleştirilecek olan Akademik Veri Tabanları ve Taşınır Kayıt Kontrol Sistemi ile entegrasyon için çalışmalar sürdürülmektedir.

Ayrıca, elektronik kaynakların ve dijital kaynakların yönetimi için arşiv altyapısı hazırlanmaktadır. Böylece sahip olduğu nadir eser koleksiyonu ile daima ilgi odağı olan üniversitemizin dijital kaynaklarına erişim, kütüphane yararlandırma politikaları çerçevesinde otomasyon sistemi üzerinden sağlanacaktır.

Sistem modern Meta-Data uyumunu sağlayacağından ve gelişen teknolojilere (SIP2, RFID, OCLC…) entegre edilebilir özellikte olduğundan uzun vadeli getirileri bulunmaktadır.

Bilimsel çalışmaların arama motorlarında görünürlüğünün ve bu çalışmalara yapılan atıf sayısının arttırılması da hedefler arasındadır.

Kaynak:http://kutuphane.istanbul.edu.tr/