×

Silopili öğrencilerden ‘TV’yi Kapat Kitap Aç’ kampanyası

Şırnak’ın Silopi ilçesinde faaliyet gösteren Şehit Üsteğmen Ahmet Konuksever Ortaokulu’nun 7. sınıf öğrencileri, Sanat Sokağı’nda kitap okuma kültürünün yaygınlaşması için 1 saat boyunca kitap okudu. Okula zengin bir kütüphane kazandıran Şehit Üsteğmen Ahmet Konuksever Ortaokulu öğretmeni Aydın Vural, toplumda kitap okumanın yaygınlaştırılması için kitap okuma seferberliği başlattı. ‘TV’yi Kapat Kitap Aç’ adı altında düzenlenen kampanya kapsamında 40 öğrenci öğretmenleri eşliğinde Sanat Sokağı’na gelerek 1 saat boyunca kitap okudu. Öğrenciler daha sonra Sanat Sokağı’ndaki esnaflara ve kahvede oturan vatandaşlara okumaları için kitap dağıttı.

Toplumda kitap okumada farkındalık oluşturmak için böyle bir etkinlik yaptıklarını ifade eden öğretmen Aydın Vural, amaçlarının velilerin ve vatandaşların kitap okumanın önemini anlatmak olduğunu söyledi. Vural, “Akşam çocuklarımıza kitabını al ödevini yap diyoruz ama kendimiz TV izliyoruz. Bu mesaj var burada. TV’yi kapatarak kitap okuyalım. Kütüphanemizde şu anda 6 binden fazla kitap var. Çocuklarımız inanılmaz şekilde kitap okuyorlar. Bu seferberliği Silopi geneline yaymak istedik.” dedi.

Vural, okulun öğretmenleri ve öğrencileri olarak, vatandaşlarda kitap okuma bilinci oluşturmak, televizyonun kitap okuma konusunda en büyük engel olduğunu vurgulamak ve anne-babaların televizyon izlerken çocuklara ödev yapmaları ya da kitap okumaları konusunda telkinlerinin yanlışlığını anlatmak için kitap okuma etkinliği yaptıklarını dile getirdi.

Türkiye’nin kitap okuma konusunda dünyanın en az okuyan ülkeleri arasında yer aldığını hatırlatan Vural şöyle devam etti: “Bunun nedenlerinden biri; kitap okuyacağımız vakit maalesef televizyon başında harcamamızdır. Bu hatanın başlıca sorumluları anne ve babalardır. Çünkü onlar televizyon izlerken çocuklarına derslerini, ödevlerini yapmalarını söylemek, kitap okumalarını telkin etmek yararsızdır. Yapmaları gereken onlarla beraber kitap okumaları, kitap okuma saatleri uygulamalarıdır.”

Gençlerin ve çocukların televizyondaki dizilere mahkûm olmalarını engellemenin öncelikle anne-babaların görevi olduğuna işaret eden Vural, “Bizler Şehit Üsteğmen Ahmet Konuksever Orta Okulu’nda bu bilinci yerleştirmenin sevincini yaşıyoruz. 6 binden fazla kitabı olan, her açıdan örnek bir kütüphane açarak şuan 2 bin 200 öğrencimizin hizmetine sunduk. Bütün öğrencilerimiz inanılmaz derecede okuyorlar. Şimdi sıra bu çalışmayı Silopi geneline yaymaktır. Sanat Sokağı’ndan başlayarak tüm dükkânlara kitap hediye ederek onlara çocuklarınızla beraber kitap okuyun mesajını veriyoruz. Hem bizimle beraber kitap okumasını istediğimiz büyüklerimiz hem de dükkânlarını ziyaret ettiğimiz esnaflardan büyük destek görmekteyiz. Bizler Silopi’den kitap sevgisini, okuma aşkını konu alan kampanyamızı başlattık. Bu çalışma bir mumdur. Biz okuma mumu yaktık. Işığımıza batıdan ışık bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

Sanat Sokağı’nda kitap okuyan öğrenciler ise kitap okumanın önemini anlatmak için toplandıklarını belirterek, herkesi kitap okumaya davet ettiklerini ifade etti. Vatandaşlar da öğrencilerin kampanyalarını görünce destek olmak için oturup kitap okuduklarını söyledi.

Kaynak: http://www.mersinim.net