×

Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu

Kastamonu Üniversitesi ve Akdeniz Üniversitesi ortaklığıyla kurulan Görme Engelli Kütüphaneleri Ortak Platformu (GEKOP) http://gekop.kastamonu.edu.tr internet adresi ile Türkiye’deki tüm görme engelli kullanıcıların hizmetine sunuldu. Platformun, Türkiye’deki görme engelli kullanıcılara internet aracılığıyla bilgi kaynaklarını sesli ve dijital olarak sunmayı amaçlıyor.

Teknik altyapısı Kastamonu Üniversitesi tarafından sağlanan platformun, 15 bin metin kitabı Akdeniz Üniversitesi tarafından sağlandı. Kastamonu Üniversitesi tarafından proje kapsamında 23 bin yabancı sesli kitap sisteme dahil ediliyor. Ayrıca Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı görme engelli kullanıcıların anlık basılı yayınlardan yararlanabilmeleri için kitap okuma makinesi ve yine görme engelli kullanıcıların kütüphane basılı kaynaklarından faydalanabilmeleri için kitap sayısallaştırma cihazı alma çalışmaları devam ediyor.

Platform daha yeni olmasına rağmen bireysel ve kurumsal üyelikleri günden güne artıyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi ile kurumsal üyelik sözleşmesi imzalanarak Türkiye’nin en köklü üniversitesi de sistemin parçası haline geldi.

Görme engelli kütüphaneleri ortak platformunun amacı Türkiye’de varolan ve aynı amaçla hizmet üreten kurum ve kuruluşların elektronik kaynak ihtiyaçlarını karşılamak yönünde çalışmalar yapmaktır.

Görme engelli kütüphaneleri ortak platformu hiçbir ticari amaç gütmeden sadece görme engelli bireyler için elektronik kaynak üretmektedir.