×

Sesleriyle, Gönüllere “Işık” Oldular-İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi

İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi’ndeki gönüllü okuyucular, görme engelliler için sesli kitap hazırlamanın yanında, derslerine yardım ediyor, sosyal aktivitelerde bulunmaları, hayata bağlanmaları yönünde rol üstleniyor. İzmir Atatürk İl Halk Kütüphanesi Müdürü Talat Aydilek, görme engellilere,bilgiedinmeleri, geleceğe hazırlanmaları ve meslek sahibi olmaları adına, kütüphanelerindeki kabartma ve sesli kitapların yanında “gönüllü okuyucular” ile de destek verdiklerini bildirdi.

Kütüphane için sesli kitaplar hazırlayan gönüllü okuyucuların, görme engellilerin derslerini çalışmalarına, yabancı dil kurslarına ya da tiyatro oyunlarına gruplar halinde katılmalarına yardımcı olduklarını ifade eden Aydilek, “Gönüllülerimiz, görme engellilerin kendilerini geliştirmeleri yönünde sosyal aktivitelerde bulunmaları, hayata bağlanmaları yönünde de önemli rol üstleniyorlar” dedi.

Kütüphanedeki “gönüllü okuyucular”ın emeklilerden oluştuğuna ve 44’ünün bayan 1’inin ise erkek olduğuna dikkati çeken Aydilek, şöyle devam etti:

“İnsanlar emeklilikle birlikte evinde dinlenme, zamanını rahat geçirme dönemi yakalıyor. Ama gönüllü okuyucularımız bir çok şeyden fedakarlık yaparak zamanlarını insanlık adına görme engellilerinyaşamatutunmaları, kendilerini geliştirmelerine veriyorlar. Bundan daha güzel, takdir edilecek, onur duyulacak bir davranış olamaz. Gönüllü okuyuculuğa kadınlarımızın ilgisini, annelik duygusuyla insan sevgilerinin daha gelişmiş olduğundankaynaklandığınıdüşünüyorum.”

Kütüphane müdürü Aydilek, zamanı ve imkanları uygun, toplum adına, insanlık adına katkı sağlamak isteyen isteyen kişilere, gönüllü okuyucu olma çağrısı yaptı.

“Yeni bir şeyler öğrenerek evime dönüyorum”

İşçi emeklisi olan ve yaklaşık 13 yıldır gönüllü okuyuculuk yapan Filiz İşler, gönüllü olarak verdiği destekten büyük keyif aldığını söyledi. Gönüllü okuyucu olduğunu öğrenen bir çok kişinin, “Ne kadar güzel bir şey yapıyorsunuz, öğretiyorsunuz” dediğini ifade eden İşler, “Onlara sadece ses olarak destek veriyoruz ama o kadar çok ve güzel şey öğreniyoruz ki. Her hafta yeni bir şeyler öğrenerek evime dönüyorum” dedi.

İstanbul’da görme engellilere hizmet veren bir kütüphanenin açılışındaki anısını paylaşan İşler, yıllar önce seslendirdiği Zülfü Livaneli’nin ‘Mutluluk’ kitabını dinleyen bir kişinin,sohbetsırasında sesinden kendisini tanıdığını, ardından açılışa katılan ve bu ses kaydını dinlemiş olan bir çok görme engellinin çevresinde toplandığını dile getirdi.

Kamuda uzun yıllar mimar olarak görev yaptığını, emekli olduktan sonra 6 yıldır kütüphanede görme engellilere destek verdiğini bildiren gönüllü okuyucu Hatice Özatalay, “İşten emekli olunca, hayattan emekli olmuyoruz. Şu anda üniversitede felsefe bölümünde okuyan görme engelli bir kızımıza yardımcı oluyorum. Ders kitaplarını okuyor, ders çalıştırıyorum, sınavlara hazırlıyorum” diye konuştu.

Görme engelli üniversiteöğrencisiKezban Tüney ise uygulamadan memnuniyetini dile getirip gönüllü okuyuculuğun kendileri için sosyal bir çevre oluşturduğuna değindi.

Kaynak:http://haberciniz.biz