×

Kütüphaneler, herkes için vazgeçilmez yaşam alanlarıdır-Bilecik İl Halk Kütüphanesi

Bilecik İl Halk Kütüphanesi Müdürü Pınar Dengiz, ”Kütüphaneler, herkes için vazgeçilmez yaşam alanlarıdır” dedi. Dengiz, yaptığı açıklamada Türk toplumunda kitap okuma sayısının nüfusun 10 binde bir olduğunu belirterek, Türkiye’de 6 kişiye 1 kitap düştüğünü kaydetti. Bilecik’teki tüm halk kütüphanelerinde toplam 104 bin 812 kitabın bulunduğunu ifade eden Dengiz, şöyle konuştu:

”113 bin 973 kullanıcı ve 8 bin 663 üyemiz mevcut. Ödünç verilen materyal sayımız ise 51 bin 297’dir. Bilecik Halk Kütüphanesi’nde ise 2012 yılı verilerine göre 42 bin 539 adet kitabımız var. Yıl içinde 4 bin 676 adet kitap girişimiz oldu. 125 adet süreli yayın takip ettik. Kullanıcı sayımız 55 bin 844 kişi oldu ve 3 bin 660 adet üyemiz var. 2012 yılında 17 bin 49 adet ödünç materyal verdik. Nüfusa oranla baktığımızda, 55 bin 844 kullanıcının olması çok iyi bir rakam. Kütüphaneler aslında sadece okuma alanları değil, yaşam alanıdır. Artık ‘okuyucu’ terimi kütüphanelerden çıktı ve ‘kullanıcı’ terimi geldi. Kütüphanelerimizde sadece kitap okumak değil, gazete ve dergiler sayesinde gündemi takip etmek, bilgisayar salonunda araştırmalar yapmak, internet sayesinde ödevler yapmak ve gerçekleştirdiğimiz seminerler ve imza günlerine katılarak sosyal faaliyetler gerçekleştirmek mümkün.”

Dengiz, kütüphanede kullanıcıların hizmetine sunulan istatistik sistemi sayesinde kayıtlı üyelerin ve kitaplarla ilgili verilerin daha kolay bulunması konusunda daha hızlı bir yöntem kullandıklarını anlatarak, kütüphane bünyesinde seminerler, imza günleri ve çeşitli etkinliklerin yanı sıra çağdaş kütüphaneciliğin gereklerini yerine getirdiklerini bildirdi. Kütüphanenin internet salonuna yoğun talebin olduğunu vurgulayan Dengiz, şöyle devam etti:

”Bilgisayardan yararlanan erkek çocuk sayısı 7 bin 331, kız çocuk sayısı 4 bin 698, yetişkin erkek kullanıcı sayısı bin 32 ve yetişkin bayan sayısı da bin 27 oldu. Güvenli internet sayesinde şiddet içeren yasak ve kötü sitelere erişimin engellendiği bir ortamın olduğu salonda yarım saatlik sürelerle kullanıcılar internetten yararlanıyor. Her hafta cuma günleri ‘Gönüllü Kütüphane Severler Buluşması’ adı altında etkinlik yaparak ve annelerin çocuklarıyla birlikte güzel vakit geçirebileceği bir ortam sağlıyoruz. Ayrıca engelli vatandaşlar için engelli rampası yaptık ve görme engelli kullanıcılar için ‘Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz’ projesi kapsamında sesli ekran kitap okuma programı, ekran büyütme ve masa üstü büyütme programı gibi programlarımız mevcut. Bu sayede engelli vatandaşlarımız da kütüphanemizin tüm imkanlarından kolaylıkla yararlanabilecekler.”

Kaynak: http://www.bilecikhaber.com.tr/