×

John Steinbeck’in Fareler ve İnsanlar Kitabına da SANSÜR

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü Kitap İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu, John Steinbeck’in ‘Fareler ve İnsanlar’ adlı kitabının bazı bölümlerini sakıncalı buldu. 3 Aralık’ta toplanan Komisyon, kitabın bazı sayfalarının “ahlaki olmayan bölümler” içerdiğine karar verdi. ‘Fareler ve İnsanlar’, Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerde okutulması için önerdiği 100 Temel Eser arasında yer alıyor.

Kitabı sayfa sayfa “gayri ahlaki” incelemeye tabi tutan komisyonun inceleme raporunda, “100 Temel eser dünya edebiyatı listesinde bulunan yazarı John Steinbeck olan ‘Fareler ve insanlar’ kitabının İnkılap kitapevinden basılan (sayfa 69-70-73) bazı bölümlerin öğrencilerin eğitimine uygun olmayan bölümlerin olduğu ilgili dilekçe ile bildirilmiştir. Müdürlüğümüzce aynı kitabın çeşitli yayınevleri de incelendiğinde Sel Yayıncılık (63-64 sayfaları), Varlık Yayınları (42-43-45 sayfaları), Remzi Yayınevi 56-57-60-61) sayfalarında da eğitime uygun olmayan bölümlerin olduğu yapılan incelemede tespit edilmiştir” denildi. Eğitim-Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı rehber öğretmen Abdullah Tunalı karara ilişkin yaptığı açıklamada, “çocukluktan çıkmış, yetişkinleşme sürecine girmiş lise öğrencilerinin bu kitabı okumasında pedagojik olarak hiç bir sakınca görmediğini” ifade etti.

Belge Kaynağı: http://www.sabitfikir.com

‘ARTIK HER ESER SANSÜRLENEBİLİR’
Kitabın yayıncısı Sel Yayıncılık’tan yapılan açıklamada ise, “Bu artık her eserin, kitabın, filmin klasikleşmiş, evrensel bir referans haline gelmiş, insanların zihinlerinde yer etmiş denmesine bakmadan herhangi birilerinin o tanımsız ve son derece öznel ‘ahlak’ kriterlerine uygunsuzluk nedeniyle yargılanabileceği, sansürlenebileceği ya da yasaklanabileceğinin son göstergesidir. Fazla söze gerek yok” denildi.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/