×

Köylere Hem Sinemayı Hem Kütüphaneyi Götürüyorlar-Ağrı

Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hizmete sunduğu gezici kütüphane ve sinemayla Ağrılıların hayatını renklendiriyor. Ağrı Kültür ve Turizm Müdürü Muhsin Bulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gezici sinema ve kütüphane aracıyla kentin en ücra köşesinde bulunan vatandaşları sinema ve gezici kütüphaneyle buluşturduklarını söyledi.

Bulut, yaklaşık 15 ay önce hayata geçirilen projenin Kalkınma Bakanlığı’nca finanse edildiğini belirterek, “Ağrı ve ilçelerinde toplam 400’ü okul olmak üzere kenar mahalleler ve köylerde 525 sinema gösterimi yapılmıştır. Çocuklarımızı sinemayla buluşturmak bizim için bir keyifti” dedi.

Gezici kütüphane ve sinema aracında özel tasarım yapıldığını anlatan Bulut, şunları kaydetti:

“Yaz aylarında daha çok yazlık sinema niteliğinde olan bu faaliyetimiz mevsimsel şartların zor olduğu günlerde ise araç içinde gösterim yapılıyor. Özellikle şehir dışında kalan köy okullarında okuyan çocuklarımız sinema ve kütüphaneye gelemiyordu. Kütüphaneye ulaşmalarında ciddi bir sıkıntı vardı. Gösterimlerde Kültür ve Turizm Bakanlığımızca gönderilen ve telif hakkı bakanlığımıza ait olan filmler gösterime sunuluyor. Ayrıca proje kapsamında 1 adet araç satın alındı. Projede 2011 yılında 2 kişi, 2012 yılında ise 2 kişinin istihdamı sağlanmıştır. Proje sayesinde şimdiye kadar yaklaşık olarak 5 bin kişi sinemayla buluştu.”

-“Kitaplar öğrencilerin ayağına götürülüyor”-

Bulut, müdürlüklerine ait gezici kütüphane aracının da proje kapsamında düzenlendiğini belirterek, faaliyetlerinin aralıksız devam ettiğine dikkati çekti. Bulut, şöyle devam etti:

“Müdürlüğümüz, Toplum Yararına Çalışma Programı kapsamında bu projeyi yeniden hayata geçirmiştir. 15 aylık sürede bazı köylere birkaç kez gidilmek suretiyle toplam 450 köye gidilmiş, 7 bin okuyucuya ulaşılmıştır. Bu ciddi bir rakamdır. Yaklaşık olarak köylerde okuyan 3 bin öğrencimiz kütüphaneye üye olmuştur. Gezici kütüphane aracı sayesinde kütüphaneyi okuyucunun kapısına kadar götürüyoruz. Proje kapsamında aldığımız bu kitapları okuyucuyla buluşturuyoruz. Öğrencilerimizin üretkenliğine katkıda bulunmak elbette bizim için keyif verici.”

Gezici kütüphane içerisinde 5 bin 422 kitap bulunduğunu, proje sayesinde okuyan Ağrı profilini oluşturmak istediklerini anlatan Bulut, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Özellikle kütüphane ve sinema etkinliğinde, uzakta olan köy okulları ve kentin dışında yaşayan halkımızın ayağına hizmeti götürdük. Projelerimiz her gün alanda olma zorunluluğuyla uygulandı. Yani haftanın 5 günü okuyucuyla buluştuk, sinemaseverle bir araya geldik. 2013 yılı içerisinde ise daha çok yatılı okul öğrencilerine akşamları okulların kapalı mekanlarında sinema makinesiyle gösterimlerin yapılmasıyla yine bu okullara gezici kütüphane hizmetine dair çalışmalarımız devam ediyor. Okuyan, üreten, analiz eden bireylerin gelişimine katkıda bulunmak için devam eden projelerimiz Bakanlığımız, Valiliğimiz desteğiyle 2013 yılında da sürecek.”

Ağrı merkeze bağlı Yazıcı köyündeki film gösterimi ve kitap okuma etkinliğine katılan Bulut, öğrencilere çikolata, kuru pasta, meyve suyu ve kitap verdi. Bulut daha sonra öğrencilerle film izledi.

Kaynak: http://www.haberler.com