×

MedOANet Projesi Açık Erişim İzcisi (Open Access Tracker) Duyurusu

MedOANet Projesi Open Access Tracker’ın (Açık Erişim İzcisi) açılışını duyurmaktan memnuniyet duyar. MedOANet (Akdeniz Ülkeleri Açık Erişim Ağı) Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programının Toplumda Bilim programıyla desteklenen iki yıllık bir projedir. Proje mevcut Açık Erişim politika, strateji ve yapıları güçlendirir ve altı Akdeniz ülkesinde (Yunanistan, Türkiye, İtalya, Fransa, İspanya, Portekiz) yenilerinin kurulmasına katkı sağlar.

Gelişmeleri izlemek, bu ülkelerdeki Açık Erişimin büyümesini gözlemek ve yetkili kaynaklara dayanarak gerçek zamanlı mevcut durumu görmek için Open Access Tracker (Açık Erişim İzcisi) adlı çevrimiçi (online) bir araç geliştirildi.

Açık Erişim İzcisi altı ülkedeki Açık Erişim etkinliklerini temsil eden dergilerdeki, arşivlerdeki bilgileri, kurumsal politikaları, fon sağlayıcıların politikalarını ve yayıncıların kendi kendine arşivleme politikalarını toplar.

İzci, DOAJ,SHERPA/RoMEO, SHERPA/Juliet, OpenDOAR, ROARMAP gibi yetkili hizmetlerden bilgi toplar. Farklı türlerdeki Açık Erişim etkinliklerinin sayısal artışını  göstererek her ülke hakkında etkin bir profil yaratır; farklı türlerdeki Açık Erişim kaynaklarının artışını ülkelere ve dış kaynaklarda kayıtlı yıllara göre görselleştirir. Açık Erişimin mevcut durumuyla ilgili altı ülkedeki bilgilerin doğruluğunu artırmak için, İzci paydaşlar topluluğunun açık erişim kaynaklarını bilgi topladığı bu yerleşik hizmetlere kaydettirmelerini teşvik etmeyi amaçlar.

Açık Erişim İzcisinin kayıtlı bilgiyi kolayca keşfetmek için Arama ve Gözden Geçirme (Browse) işlevleri vardır.

Açık Erişim İzcisi

• Her ülkenin ve altı ülkenin tümünün gerçek zamanlı Açık Erişim manzarasını elde etmeye
• Açık Erişim dergi, arşiv ve politikalarında devam eden etkinliklerin altını çizmeye
• İzcide temsil edilen ülkelerin yayıncılarının ve fon sağlayıcılarının politikalarını bir bakışta görmeye
• Akdeniz bölgesindeki Açık Erişim yönelimlerini karşılaştırmaya
• İzlediği Açık Erişim kaynaklarının yıllık artışını gözlemeye
• Açık Erişimi sayılarla ve şekillerle tanıtarak Açık Erişimi savunma etkinliklerini destekleyici bir araç elde etmeye izin verir.

MedOANet Açık Erişim İzcisi turu için buraya tıklayınız