×

Dortmund’a Türk kütüphanesi açıldı

Beyoğlu Belediyesi’nin 2500 kitap vererek desteklediği kütüphanede, 4 bin civarında Türkçe kitap bulunuyor. Almanya’nın Dortmund Belediyesi ile İstanbul Beyoğlu Belediyesi arasında 6 yıldan bu yana yürütülen ikili ilişkiler somut projelerle sürüyor. Dortmund’da devam eden Merhaba Heimat Kültür Festivali çerçevesinde Dortmund Kent Kütüphanesi bünyesinde Türkçe Kütüphane açıldı. Kütüphanede 4 bin civarında Türkçe kitap bulunuyor. Kitapların 2500 tanesi İstanbul Beyoğlu Turabibaba Kütüphanesi tarafından Dortmund Kent Kütüphanesi’ne hediye edildi.Türk kitapları bölümündeki kitap sayısının kısa sürede 20 000’e çıkarılması düşünülüyor.

Türk kitapları bölümünün açılışı Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Dortmund Belediyesi Kültür Dairesi Başkanı Jörg Stüdemann tarafından gerçekleştirildi.

Kütüphane’nin açılış töreninde konuşan Dortmund Belediyesi Kütür Dairesi Başkanı Jörg Stüdemann, “Bilimadamları artık iki dilli yetişmenin önemli olduğunu bilimsel olarak kanıtladılar.Dortmund Kent Kütüphanesi’nde şu ana kadar Fransız ve Amerika Birleşik Devletleri bölümü vardı. Bunun yanına Türkçe bölümünü de ekledik. Çünkü Dortmund’da 45 binin üzerinde Türk yaşıyor. Aynı zamanda bu açılışla birlikte Dortmund Kent Kütüphanesi ile İstanbul Beyoğlu Turabibaba Kütüphanesi kardeş kütüphaneler oluyor” dedi.

Dortmund Belediyesi ile uzun zamandır kültür ve gençlik alanlarında işbirliği yaptıklarını söyleyen Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise, “Dortmund Belediyesi ile Beyoğlu Belediyesi kültür ve sosyal alanda bir çok çalışma yapıyoruz. Bunlardan bir tanesi de kütüphanelerimizin işbirliğidir. Beyoğlu’nda bulunan 30 bin kapasiteli çocuk kütüphanemiz var. Dortmund Belediyesi bu çalışmalarımızdan oldukça etkilendi. Burdaki çocuklara yönelik, böyle bir kitaplık oluşturmayı arzu etmişlerdi. İki yıl önce başlayan bu proje bugün gerçekleşiyor. Burda 4 bin Türkçe kitap var. Bunun yanında da kütüphane içinde bu bölümde çalışacak biri de bulunacak. Burda yaşayan çocuklarımızın Türkçe eser ihtiyaçlarını karşılamış olacağız” diye konuştu.

İlk önce çocuklara Türkçe ve Almanca olarak “Sen bir harikasın Dudu” adlı kitabı okuyan Demircan ve Stüdemann, daha sonra kütüphaneler arasında işbirliği protokolü imzaladı. Kütüphane duvarına birlikte kardeş kütüphaneler levhası asan Stüdemann ve Demircan birlikte kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi.

Kaynak:http://focushaber.com