×

E-kitap satışı basılı kitapları geçti-İngiltere

Ünlü alışveriş ve kitap sitesi Amazon’un İngiltere’de sattığı e-kitap sayısı ilk kez klasik basılı kitapları geçti. Amazon.co.uk’in yaptığı açıklamaya göre 2012’de satılan her 100 kitap başına 114 e-kitap satıldı. Uzmanlar bu durumun E.L. James’in erotik içerikli sansasyonel romanı ‘Fifty Shades Of Grey’in büyük katkısı olduğu görüşünde.

Amazon’un ürettiği Kindle isimli E-kitap okuma cihazının İngiltere’de büyük popülarite kazanması nihayet kitap satışlarını da etkilemeye başladı. Amazon yetkilileri kitapların baskı ve dağıtım masrafı olmadan okuyuculara ulaşabilmesinin kendileri açısından büyük bir kazanım olduğunu inkar etmiyor. Ancak bu durum ülkedeki birçok küçük ve orta çaplı kitapçı için felaket demek. Son günlerde düzenlenen bir anket, İngiltere’de her hafta iki kitapçının kepenk kapattığını ortaya koydu.

Uzmanlar geçmişte müzik marketlerin başına gelenlerin, kitapçıların da kaçınılmaz kaderi olduğu konusunda hemfikir. Diğer yandan artık yazarların kitaplarını yayınlamak için kitapevlerinin kapılarını aşındırmaya ve maddi riskler almasına gerek kalmadığının da altını çizen uzmanlar, dijital yayıncılığın eser sahiplerinin kârına olduğunu belirtiyor.

E-kitap piyasasındaki bu hareketliliğin başlıca sebeplerinden birinin de EL James’in yakaladığı büyük başarı olduğu belirtilmekte. Yazarın erotik içeriğiyle tüm dünyada tartışma yaratan kitapları hâlihazırda en çok indirilen kitap listesinin ilk üç sırasında yer alıyor.

Kaynak: http://www.ntvmsnbc.com/