×

Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Yaylada Kitap Okutma projesi (YAYKOP)

T.C.
MANAVGAT KAYMAKAMLIĞI
Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü

Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Yaylada Kitap Okutma projesi  (YAYKOP)

GEREKÇE

Devlet her zaman halkına hizmet için vardır. Bölgemizde özellikle yörük köylerin de yaşayan yerleşik halkın büyük çoğunluğu yaz başında yaylalara çıkmakta. Ekim başına kadar yaylada kalmaktadır. Bu süre içerisinde yaylada yaşayan halkımız nispeten kentten kopuk yaşamakta.

Her ne kadar yaylalarımızda teknoloji alt yapısı olsa da ulaşım sorunu yüzünden sürekli bir iletişim olmamakta. Bu nedenle Halk Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından temin edilen kitaplar 15 günlük sürelerle ilçenin kalabalık yayalarına götürülerek orada yaşayan halkımıza kütüphane hizmeti sunmak.

Hizmette sınır yoktur düşüncesiyle insanlarımızı okumaya yönlendirmek müdürlüğümüzü, dolayısıyla ilçemizi ilçemizin yaylalarını ülkemize örnek olarak sunmaktır.

PROJENİN ÖZETİ

İlçemiz kültürü içerisinde önemli bir yeri olan yayla kültüründen dolayı yaz başında özellikle Yörük köyleri yaylalara çıkmakta. Yılın yaklaşık olarak 4-5 ayını yaylada geçirmektedir. Yaz mevsiminin sıcağından kaçan çalışan kesiminde önemli bir kısmı geçici sürelerle (Hafta sonları gibi) yaylalarda zamanını geçirmektedir. Uzun yaz günlerinin en güzel etkin aracı kitap okumak olduğunu düşünmekteyiz.

Bu bağlamda sıcak yaz mevsimin de en iyi kitap serin ortamlarda okunur. Her ne kadar günümüzün teknolojisi (Klima) yaşadığımız ortamları serinletse de bu serinlik doğal serinliğin yerini tutmamakta. Bölgemizin doğal serin alanları her zaman yaylalar olmuştur. Eğer bizler yaylada yaşayan ya da yaylada zamanını geçiren insanlarımızın ayağına kitap, dergi, gazete gibi okuma araçlarını, eğitim, kültür etkinliklerini götürürsek bu insanlarımızın en azından canı sıkılanlar kitapla, dergi ile zamanlarını geçireceklerdir.

Yaylada yaşayan kent sakinlerinin  genellikle emekliler olduğunu biliyoruz. Emekli insanlarımızın büyük çoğunluğu neyi niçin yaptığını bilen, soran sorgulayan insanlardır. Bu insanlarımız için en büyük zaman geçirme etkinliği sohbettir ama sohbetlerinde bir tadı, tuzu, doyuruculuğu olması için insanların bir şeyler bilmesi gerekmektedir. Bilginin en önemli aktarım kaynağı kitaplardır, dergilerdir, gazetelerdir.

İşte bu gerekçeden dolayı yaylada yaşayan emekli halkımıza devletin bir kurumu olan Halk Kütüphanesi olarak ayaklarına kitap, dergi, gazete götürürsek bu insanlarımızın en azından % 10-15’i bu hizmetleri değerlendirecektir.

 UYGULAMA POROGRAMI

Halk kütüphanesinin temin ettiği 500 kitabın teknik işlemleri yapılarak kullanıma hazır hale getirilir. Bu kitaplar yaylada yaşayan halkın hizmetine sunulur.

Teknik işlemleri yapılan kitapların takibi için gerekli olan basılı malzeme yine halk kütüphanesi tarafından temin edilir. (Ödünç kitap verme defteri, üye defteri, kalem, istatistik formları gibi.)

14-15-16 Haziran günlerinden birisinde ilçemizin kalabalık yaylarından birisine çıkılarak orada ilk kitaplarımızı halkımıza ulaştıracağız. Bu kitapların geri dönüşü için 15 gün sonrasına gün verilerek aynı gün bir başka yaylaya ulaşılacak.

14-15-16 Haziran günlerin de Göktepe, Merdivenli, Ağaçtepesi yaylalarına,

30 Haziran, 1-2 Temmuz 2012 tarihinde aynı yaylara gidilip verdiğimiz kitaplar değiştirilerek Dumanlı, İbek, Sülek yaylalarına gidilerek halkımıza kitaplar verilecektir. Bu döngü 15’er günlük sürelerle tekrarlanacaktır.

UYGULAYICILAR

  1. Manavgat İlçe Halk Kütüphanesi Müdürlüğü
  2. MATAB Başkanlığı

 UYGULANACAK YERLER

Manavgat halkının yaz mevsiminde çıktığı yaylalar

Göktepe, Merdivenli, Ağaçtepesi,  Dumanlı, İbek, Sülek

 MALİYETİ

Proje 500 kitapla başlar. 500 kitabın ortalama ederi 10 TL olarak hesaplandığında toplamda 5.000 TL eder. Haziran ayından Ekim başına kadar ayda iki kez gidiş dönüş yol parası her sefer için 200 TL dört ayda ikişer kez gidildiği için 200 X 8 = 1.600 TL ulaşım için aracı MATAB ya da Manavgat Belediyesinden aldığımız taktirde yıllık maliyet 6..600 TL’dir.

 BAŞLAMA VE BİTİŞ TARİHİ

 BAŞLAMA TARİHİ: Haziran 2012

BİTİŞ TARİHİ: Eylül sonu 2012

Proje bir yıllık baz alınmıştır. Değerlendirme sonucunda bir sonraki yıl yapılıp yapılmaması kararlaştırılacaktır.

 PROJE ÇIKTILARI

Proje tanıtım haberleri ile Muhtarlıklara gönderilen ve kütüphaneye asılan bilgilendirme yazıları.

Proje uygulama anında elde edilecek video ve fotoğraf görüntüleri ve TV yayınlarının CD ortamına aktarılarak basına ve halka sunulması, işlerini İlçe Halk Kütüphanesi üstlenecektir.

Bu proje Manavgat Kaymakamı Emir Osman BULGURLU ‘nun şifai talimatları üzerine İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü Hidayet OKTAY tarafından yaylada yaşayan halkımızın kütüphane kullanımını teşvik ve kitap okuma alışkanlığı kazandırmak amacı ile hazırlanmıştır.

          Gereğini arz ederim.

                                                                                              Hidayet OKTAY
İlçe Halk Kütüphanesi Müdürü

OLUR
…../04/2012

Emir Osman BULGURLU
Manavgat Kaymakamı

Kaynak: http://www.manavgat.gov.tr

1 yorum

comments user
Sibel

mükemmel bi hizmet…