×

Okul Kütüphaneleri İçin İlke ve Standartlar Çalıştayı Sonuç Bildirgesi

Okul kütüphaneleri, tüm gelişmiş ülkelerde bilgi okuryazarlığının yaygınlaştırılmasında kilit rol üstlenmektedir. Böylesi önemli kurumların, standartlara sahip olması ve çalışmalarını bu doğrultuda yürütmeleri son derecede önemlidir. Gelişmiş ülkelerde standartlar konusundaki çalışmalar, ilgili dernekler tarafından konu uzmanlarına danışılarak yapılmakta ve tüm ülkede hatta kimileri, dünyada örnek olarak kabul edilerek uygulanmaktadır.

Çağdaş eğitim sisteminde okulun kalbi olarak nitelendirilen okul kütüphanelerinin ülkemizdeki durumunu, özellikle kamu okullarında var olmalarıyla ilgili yaşanan sorunları da göz önüne alarak, bu konuda sosyal sorumluluk hisseden Okul Kütüphanecileri Derneği, 28 Nisan 2012 tarihinde ulusal çapta Okul Kütüphaneleri Standartlar Çalıştayı düzenlemiştir. Marmara Eğitim Kurumları desteğiyle düzenlenen bu çalıştay son derecede yararlı fikirlerin buluştuğu bir beyin fırtınası ortamı oluşturmuştur.

“Nitelikli Yatırım, Nitelikli Gelecek” sloganıyla, tek gün içinde iki ana oturumda gerçekleştirilen çalıştay, Yönetim, Fiziki Koşullar, Teknoloji, Hizmet, Koleksiyon (Derme) ana başlıkları altında belirlenen çalışma gruplarıyla gerçekleştirilmiştir. Çalıştaya katılanların, bu başlıklardan biri için kurulan grupta çalışması sağlanmıştır.  Sabah oturumunda, her çalışma grubu uzman iki moderatör yönetiminde toplanmış, önceden hazırlanan MEB yönetmeliği, IFLA standart ve İlkeleri ile Sn. Kamil ÇÖMLEKÇİ’nin hazırladığı döküman başlıca referans alınan kaynaklar olmuş, çalışmalar değerlendirilerek, katılımcılarla birlikte tartışılmış ve ilkeler belirlenmiştir. Konu başlıklarına ait metinler oluşturulurken bir sonraki sunumlar oturumuna hazır bilgiler bu şekilde oluşturulmuştur.

Öğleden sonraki oturumda, her alanın temsilcileri sunum yaparak belirledikleri standartları çalıştaya katılanlara sunmuş, tartışmalar ışığında standart önerilerine yeni katkıları eklemişlerdir. Okul Kütüphaneleri Standartlar Çalıştayı olarak belirlenen isim, “Okul Kütüphaneleri  İçin İlke ve Standartlar Çalıştayı” şekline dönüştürülmüştür. Çıkan sonuçların ve bildirgenin de bu şekilde duyurulması kararı alınmıştır.

Her çalışma grubundan, yaptıkları görüşmeler ardından genel bir sonuç istenmiş ve bunun sadece çalıştayın sonuç bildirgesi olarak yayımlanacağı duyurulmuştur. Ana metinler, çalıştay sonrası kurulacak bir komisyon ile ele alınarak düzenlenecek ve ilgili kamu kurumları ve kişilerle paylaşılacaktır.

Bu bağlamda ortaya çıkan genel sonuçlar aşağıda verilmektedir:

YÖNETİM STANDARTLARI

Okul kütüphanelerinin standartlara göre belirlenmiş bütçe ve personel olanakları ile bu alandaki ulusal ve uluslararası ilkelere dayalı olarak geliştirilmiş kütüphane politika ve yönergelere göre hizmet vermeleri sağlanmalıdır.

KOLEKSİYON (DERME) STANDARTLARI

Okul kütüphanesinin koleksiyonu, yaşam boyu öğrenme sürecinin başlangıcı ve eğitim müfredatının destekleyicisi nicelik ve niteliğinde olmalıdır.

HİZMET STANDARTLARI

Okul kütüphanesi hizmetleri geliştirilirken okul yönetimi, öğretmenler, kütüphaneciler ve öğrenciler işbirliği içinde çalışmalı, çağdaş teknik uygulamalar takip edilmeli ve bunlardan yararlanılmalıdır.

TEKNOLOJİ STANDARTLARI

Okul kütüphaneleri için teknoloji standartları, çağın gereksinimlerine ve uluslararası standartlara uygun bir şekilde ve her kullanıcıyı eşit yararlandırılacak düzeyde olmalıdır.

FİZİKSEL STANDARTLAR

Günümüzde ve gelecekte okul kütüphanelerinin rahatlığa, işlevselliğe, estetiğe, renklere, ergonomiye ve ayrıntılara değer veren; yaratıcılığı destekleyen, teknoloji kullanımına uygun, trafik akışını sağlayan, ışıklandırma ve ısıtma durumunu destekleyen ve güvenilirlik ilkesini benimseyen fiziksel standartlara uygunluğu önemlidir.

Kaynak: http://okd.org.tr