×

Türkiye’nin tek olimpiyat ve spor kütüphanesi

1974 yılında Kütüphanemiz Şişli’ deki Tankaya Apartmanın Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi bürosunda TMOK Üyesi Haluk San’ın önderliğinde kurulmuştur. TMOK da toplanan Spor kaynaklı yayınlardan ve dergilerden oluşan kitaplık üyelerden gelen bağış ve satın alımlarıyla kitap dermesini Spor Kütüphanesi yolunda zenginleştirmeye başlamıştır.

1985 yılında TMOK’un Sultanahmet Yerebatan Caddesindeki Talat Paşa Konağındaki Yönetim Binasına taşınmasıyla Kütüphanemiz burada çalışmalarına ve koleksiyonlarını genişletmeye başlamıştır. Uzun yıllar burada hizmetlerine devam eden Kütüphanemiz okuyucuları, genellikle Spor Akademileri öğrencileri ve Spor tarihi araştırmacılarını kapsamaktadır.

TMOK’un Olimpiyatlara adaylığı gündeme geldiğinde yeni bir binanın planlaması oluşmaya başlamıştır. Sayın Sinan Erdem Başkanlığındaki Yönetim Kurulumuz Ataköy’deki Olimpiyatevi binamızın yapım girişimlerine başlamıştır.

14 Ekim 1995 yılında Sayın Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel ve IOC Başkanı Juan Antonio Samaranch görkemli bir tören ile Olimpiyatevi’ni açmasıyla 87 Yıllık bir maziye sahip Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi yeni binasına kavuşmuştur. Olimpiyatevi bünyesinde ki Kütüphanemiz de yeni çalışma yerinde görevine başlamıştır.

EFPM Büyük Jürisi, kuruluşu 1974’ten bu yana Türk Spor Vakfı ve TMOK’un destekleriyle büyüyen ve Türkiye’nin tek olimpik ve spor kütüphanesi olan, Olimpiyatevi’ndeki TMOK Olimpiyat ve Spor Kütüphanesi’ni, EFPM 2006 büyük ödülüne değer bularak, Fair Play Onur Plaketi ve Diploması ile ödüllendirdi.Kuruluşundan bu güne Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin destekleriyle büyüyen, Türkiye’nin ve bölgesinin tek olimpik ve spor kütüphanesi olan, 10 bin kitap, olimpik CD ve dokümanlarla her yıl 10 bine yakın öğrenci, öğretmen ve araştırmacıya karşılıksız hizmet veren, aynı zamanda geleceğin Türk Spor Müzesi’ni hazırlayan Olimpiyatevi’ndeki TMOK Olimpiyat ve Spor Kütüphanesi yeni teknolojileri kullanarak çağa ve  bilgiye ulaşım hızına uygun bir şekilde 616m raf uzunluğu ve 2 katlı yapısı ile kaynaklarını büyüterek hizmetlerini kesintisiz sürdürüyor.

İletişim:
Kütüphane ve Bilgi Birikim Merkezi Müdiresi
Güner Canbay
Tel = (212) 560 07 07
Fax = (212) 560 07 69
e-Mail = gcanbay@olimpiyat.org.tr

Dünyadan Olimpik Kütüphane ve Müzeler