×

Saraybosna Görme Engelliler Kütüphanesi’ne Destek

TİKA’nın Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da faaliyet gösteren Görme Engelliler Kütüphanesi’ne bilgi işlem ekipmanı, mobilya ve kütüphane malzemesi yardımı düzenlenen törenle teslim edildi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı’nın (TİKA) Saraybosna Koordinasyon Ofisince sağlanan yardımın teslim törenine, Türkiye’nin Saraybosna Büyükçisi Ahmet Yıldız, Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, Saraybosna Görme Engelliler Kütüphanesi Müdürü Sakib Pleh ve diğer yetkililerkatıldı.

Bilgisayar, yazıcı, mobilya ile diğer kütüphane malzemelerinden oluşan desteğin teslimatı sırasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Büyükelçi Yıldız, Görme Engelliler Kütüphanesi gibi kurumların finanse edilmesinin önemini vurgulayarak, Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının desteğinin devam edeceğini belirtti. Büyükelçi Yıldız, “Bunun gibi kurumların özel ihtiyaçları vardır. Bu yardımların sağlanması için TİKA hep yanınızda olur” dedi.

Kütüphane Müdürü Sakib Pleh, TİKA’nın kütüphanede gerçekleştirdiği projenin 3 kısımdan oluştuğu ve her bölümün ayrı bir projenin niteliğini taşıdığını anlatarak, ilk etapta TİKA’nın kütüphaneye bilgisayar ve yazıcıları teslim ettiği, bunun ardından ise 2 tane ses stüdyosu için gerekli mobilya ve malzemelerin sağlandığını kaydetti.

AA muhabirine açıklama yapan Pleh, TİKA’nın Görme Engelliler Kütüphanesi’ne bin adet CD ve özel kağıt anlamında önemli destekte bulunduğunu da söyledi. Yaklaşık 8 yıldır kütüphanenin müdürü olarak görev yaptığını hatırlatan Pleh, “Aldığımız bu yardım, son 8 yılda burada uygulanan en anlamlı projedir” dedi. Kütüphaneninhizmetlerinibin 258 Bosna’lı ve yurt dışındaki engellilerin kullandığına işaret eden Pleh, kütüphanenin tüm hizmetlerinin ücretsiz olduğunu da sözlerine ekledi.

Amaç engellileri toplum gelişimine katılmasını sağlamak

TİKA Saraybosna Koordinatörü Dr. Zülküf Oruç, ekonomik ve sosyal gelişimin en önemli faaliyetlerinden birinin görme ve diğer engelli kişilerin toplumun gelişimine katılmasınısağlamakolduğunu ifade etti.

Görme engellilerin çevreleri ile ilişkilerini güçlendirecek projelerin hayata geçirilmesinin öneminin altını çizen Dr. Oruç, “Engelli insanların üretimin bir parçası olmalarını sağlamak çok önemlidir. Görme Engelliler Kütüphanesi için bu projeyi gerçekleştirmek bizim için büyük onurdur, çünkü bu proje ile Bosna Hersek’inkültürel, sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlamış olduk” diye konuştu.

Törene katılan Bosna Hersek Federasyonu Kültür ve Spor Bakanı Salmir Kaplan, TİKA ve Türkiye’ye Bosna Hesrek’in genelinde gerçekleştirdiği çok sayıdaki anlamlı destek projesinden dolayı teşekkür etti. Kaplan, TİKA projelerinin sadece toplumum belirli kesimlerine değil, tamamına odaklanmış olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: http://www.haberciniz.biz