×

Akdeniz Ülkeleri Açık Erişim Ağı (MEDOANET) Anketi

Bilindiği gibi bilimsel bilgilere açık erişim bilimin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle kamu kaynaklarıyla üretilen elektronik ortamdaki bilimsel bilgilere erişim için yayıncılara ödenen nispeten yüksek lisans ücretleri kütüphaneleri ve dolayısıyla araştırmacıları zor durumda bırakmaktadır. Son günlerde dünyaca ünlü Harvard Üniversitesinin iki yayıncı ile lisans anlaşmalarını yenilemeyeceğini duyurması, giderek sürdürülemez hale gelen ve “Big Deal” diye bilinen ekonomik model konusunda yeni bir tartışma başlatmıştır.

Türkiye’de halen biri açık erişim alt yapısının güçlendirilmesini (OpenAIRE Plus), diğeri Akdeniz ülkelerinde açık erişim politika ve stratejilerinin geliştirilmesini (MEDOANET) amaçlayan ve Avrupa Komisyonu 7. Çerçeve Programı tarafından desteklenen iki proje yürütülmektedir. OpenAIRE Plus projesinin koordinatörü İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (Gültekin Gürdal), MEDOANET projesinin koordinatörü ise Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümüdür (Yaşar Tonta). İşbirliğiyle yürütülen her iki proje de ANKOS ve TÜBİTAK tarafından desteklenmektedir.

Akdeniz Ülkeleri Açık Erişim Ağı MEDOANET projesi (SiS 2011.1.13.1-1; proje no: 288945, http://www.medoanet.eu) geçen ay bir basın duyurusuyla kamu oyuna tanıtılmış ve üniversitelerin açık erişim ve kurumsal arşiv sorumluları, araştırma fonlarını yöneten kuruluşlar ve yayıncılar proje web sayfasında yer alan açık erişimle ilgili bir anketi yanıtlamaya davet edilmişti (http://www.medoanet.eu/news/take-part-medoanet-surveys). Anketi yanıtlayan kuruluş temsilcilerine teşekkür ederiz.

Ülkemizdeki açık erişim politika ve stratejilerinin geliştirilmesi açısından söz konusu anketin yanıtlanması büyük önem taşımaktadır. Anket sonuçları 8-9 Kasım 2012 tarihinde düzenlenen Ulusal Açık Erişim Çalıştayında tartışılacak ve bulgular MEDOANET projesi çerçevesinde geliştirilecek politika ve stratejilere ışık tutacaktır. Henüz anketi yanıtlama fırsatı bulamayan kuruluş temsilcilerine anketin 10 Haziran 2012 tarihine kadar web sayfasında kalacağını anımsatmak isteriz. Anketin açık erişim ve kurumsal arşiv sorumluları (http://www.surveymonkey.com/s/F7XSSRK), TÜBİTAK, Kalkınma Bakanlığı gibi araştırma fonlarını yöneten kuruluşlar (http://www.surveymonkey.com/s/NLFFR5T ) ve yayıncılar (http://www.surveymonkey.com/s/3WFZVHY) için üç ayrı sürümü bulunmaktadır.

Anketi henüz yanıtlamamış olan kuruluş temsilcilerinin 10 Haziran 2012 tarihine kadar yanıtlamalarını diliyoruz. Anketlerle ilgili herhangi bir yardıma gerek duyduğunuz takdirde bizimle bağlantıya geçebilirsiniz. İlginiz için şimdiden teşekkür ederiz.

Saygılarımızla.

Yaşar Tonta

MEDOANET Türkiye Proje Ekibi adına

H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü

06800 Beytepe, Ankara

tonta@hacettepe.edu.tr