×

Türk Konseyi Kütüphaneleri Mevcut Durum, Sorunlar ve Öneriler Sempozyumu

Milli Kütüphane konferans salonunda, Avrasya Kütüphaneciler Birliği‘nin organizasyonu, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Milli Kütüphane Başkanlığı ve Avrasya Yazarlar Birliği’nin katkılarıyla gerçekleşen sempozyuma, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Kazakistan ve Kırgızistan’dan kütüphane yöneticileri katıldı.

Ankara Vali Yardımcısı Yıldırım Uçar, açılışta yaptığı konuşmada, sempozyumda paylaşılacakların katılımcı ülkelerin kütüphanelerinin gelişmesine olumlu katkılar sunacağını belirtti. Ülkelerin ortak bir geçmişe sahip olduğuna işaret eden Uçar, kütüphanelerin geçmişi bugüne taşıyan aracı kuruluşlar olduğunu söyledi.

Gelişen teknolojiyle birlikte kütüphanelerin yerini artık bilgisayarların aldığını ifade eden Uçar, ”İnsanlar oturdukları yerden istedikleri bilgi ve belgeye kolayca ulaşabiliyor. Bu durumda ‘büyük kütüphane binalarına ihtiyaç var mı?’ diye düşünebiliriz. Ancak bu da beraberinde yalnızlaşmayı getiriyor. Kütüphanelerde bunun aksine bir sosyalleşme var. Kitaba dokunma var, hissetme var. Bu nedenle umuyorum ki kütüphaneler varlığını hep koruyacak” dedi.

Avrasya Kütüphaneciler Birliği Başkanı Necip Erol Olcay da kütüphanelerin artık eskisinden daha iyi durumda olduğunu belirterek, ”Son yıllarda birçok üniversitede kütüphanecilik bölümleri açıldı, öğrenciler de bu bölümlere ilgi gösteriyor. Kütüphaneler gelecekte de varlığını hep koruyacak. Ülkeler arası işbirlikleri bu gelişmeyi daha da hızlandıracak” diye konuştu.

Kazakistan Milli Kütüphanesi Yazmalar ve Nadir Eserler Bölüm Başkanı Nabat Askarbekov’a konuşmasından sonra Erol’a, Kazakistan’ın geleneksel kıyafeti olan çapan, kalpak ve Manas Destanı’nın tasvir edildiği bir tablo hediye etti. Konuşmaların ardından Kırgızistan, Kazakistan ve Azerbaycan’dan gelen katılımcılar, ülkelerindeki kütüphanecilik çalışmalarını anlattılar.

Sempozyum programı için tıklayınız

Kaynak: http://beyazgazete.com