×

Foça Halk Kütüphanesi 45. Yaşında

Foça Halk Kütüphanesi 45 yıldır ilçenin en güzel yerinde hizmet vermeye devam ediyor. Kütüphane Haftası dolayısıyla çeşitli etkinliklere sahne olan kütüphane her yaştan okurların büyük ilgisini görüyor. 18 Haziran 1968 tarihinde açılan, kitap ve basılı yayın kapasitesi ile faaliyet alanlarını yıllar içinde sürekli arttıran kütüphane ağırlıklı olarak kış aylarında çeşitli etkinliklere de sahne oluyor. Daha önceki yıllarda belediye dükkanlarının bulunduğu iş merkezinde dar bir alanda hizmet vermeye çalışan kütüphane, 10 yıla yakın bir süredir Foça Belediyesi’nin tahsis ettiği bir yanı Foklu Çeşme, diğer yanı Aşıklar Caddesi ve Büyükdeniz’e bakan binada okuyucuları kitaplarla buluşturuyor.

İdari bölüm, 50 kişi kapasiteli okuma salonu ve 20 kişinin aynı anda internete bağlanabildiği bilgisayar salonu olmak üzere üç kısımdan oluşan kütüphane, değişik alanlardan 15 bin kitabı bünyesinde bulunduruyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca abone olunan çeşitli konularda 22 süreli yayın takip ediliyor. Öğrenci ve araştırmacıların kullanımı için internet hizmetleri ücretsiz sağlanıyor. Öğrencilere derslerini bir araya gelerek birlikte yapma imkanı yaratılıyor. Kütüphane; olanakları dahilinde konferans, panel türü etkinliklere ev sahipliği yapıyor.

Büyük çoğunluğu Foça’lı bayanlardan oluşan Foça Kitap Kulübü üyeleri, perşembe günleri burada toplanarak gündemdeki yerel ve ulusal konuların yanı sıra yeni çıkan ve bir hafta boyunca okudukları bir kitabı kendi aralarında tartışıyor. Temin edilen yeni kitaplar kütüphaneye bağış olarak bırakılıyor. Kulüp üyeleri belirli zamanlarda Demokrasi meydanında kitap günleri düzenliyor ve bedava kitap dağıtımı yapıyor.

Cuma günleri, çeşitli festivaller ile ulusal ve dünya ölçeğindeki yarışmalarda ödül kazanmış filmler izleniyor.Kütüphane, pazar ve pazartesi hariç diğer tüm günler 08.00-17.00 saatleri arasında kapılarını ziyaretçilerine açık tutuyor.Çocukların ve gençlerin ilgisini arttırmak ve alıştırmak için kütüphaneye bağışlanan fazla sayıdaki yayınlar kendilerine armağan ediliyor.

Foça Halk Kütüphanesi sorumlu memuru Rukiye Köksal, yoğun ilgi gördüklerini, ancak bu ilgiyi daha da arttırmak için çalıştıklarını söyledi. Her yıl yenilenen ücretsiz üyelik kartı çıkardıklarını belirten Köksal, üye kartlı okuyuculara 15’er günlüğüne ödünç kitap verdiklerini de belirtti. Köksal, şöyle dedi: ”Büyükdeniz manzarasında, dingin bir ortamda kitap okumak isteyenler de, her türlü kaynağı kullanarak ders ve araştırma yapmak isteyenler de, bilgisayar ortamında çalışmak isteyenler de kütüphanemizde aradığını bulmaktadır. Okuyucularımızın kütüphanede bulunmasını istedikleri yayınlar için sürekli anket yapıyoruz. Temin edeceğimiz kitapları Kültür Bakanlığımızın talimatları ve bu istekler doğrultusunda belirliyoruz. Kitapların yanı sıra süreli yayınlar ve haftalık yerel gazetelerimizde okuyucuların hizmetindedir. Diğer faaliyetlere katılmanın yanı sıra kütüphane gönüllülerimiz kitap ciltleme, onarım, kaplama, bünyeye yeni alınan yayınların internet ortamında kaydı gibi konularda çalışmaktadır. Kitap dostu her yaştan herkesi, hizmetlerimizden yararlanmak ve bu konularda gönüllü çalışmak için bekliyoruz.”

Kaynak: http://www.haberyurdum.com