×

Öğretmenlerinin sayesinde kütüphaneye kavuştu- Diyarbakır

Diyarbakır’da gönüllü eğitimcilerin kurduğu ve bugüne kadar çok sayıda önemli projeye yürüten Diyarbakır Eğitimciler Derneği (DEĞİDER) 10 köy okuluna kütüphane kurdu. Derneğin SODES kapsamında yürüttüğü ‘Köy Çocukları Okuyor’ projesiyle köyde yaşayan çocuklara eğitimin bütün imkanlarını sunuyor. Dernek, 10 köy okuluna kurduğu kütüphaneyi 70 köy okuluna daha açmayı hedefliyor. DEĞİDER Başkanı Necmettin Diri, 2005 yılından beri Diyarbakır’ında eğitim alanında çok ciddi toplumsal projeler hayata geçirdiklerini söyledi.

Diyarbakır’da 13 projeyi başarıyla yürüttüklerini dile getiren Diri, son olarak SODES kapsamında yürüttükleri ‘Köy Çocukları Okuyor’ projesiyle köy çocuklarına hizmet götürdüklerini dile getirdi. Diri, “Bu çalışmalar kapsamında 10 köy okulumuza kütüphane sınıfı oluşturulması ve her kütüphane de biner adet konulması planladık. Merkez 4 ilçemize bağlı köylerimize ulaştık. Ayrıca bu etkinliğimize yıl içerisinde ödüllü kitap okuma yarışması eklenerek köyde okuyan öğrencilerimize kitap ile hemhal olma imkânı sunuldu. Okuyan bir toplum olma yolunda, köy okullarımızı bu manada projeye dâhil etmemiz oldu. Büyük bir eksikliği giderme noktasında okuma adına umut veren bir katkı olmuştur.” diye konuştu.

Diri, Diyarbakır’ın Sungur, Alıcık, Kırkoyun, Karacadağ, Harmanlar, Erimli, Güleçoba, Karabaş, Yeşilli ve Tanışık köylerine açtıkları kütüphanelerde binlerce kitabın öğrencilerin yararına sunulduğunu bildirdi.  ‘Göçle Gelen Ailelerin Kente Uyumu Projesi’, ‘Mesleki Eğitim Ve Sosyal Toplum Merkezi’, ‘Kültür ve Sanat Merkezi Projesi’ ve ‘Göç Mağdurlarının Eğitimi ve Adaptasyonu’ gibi projeleri büyük bir başarıyla yürüttüklerini hatırlatan Diri, şunları söyledi: “Daha önceki yıllarda hazırladığımız projelerde varoşlardaki çocuk, genç ve ebeveynlerine hitap etme hedefi güttük. Bu yıl ise eğitim ve sosyal imkânlardan daha çok yoksun olan köy çocuklarını seçtik. Bu amaçla hazırladığımız projede kapsamında 10 köy okuluna kütüphane 10 okula müzik salonu, 10 okula park kurmayı, 20 köy okuluna satranç takımı, 10 okula tenis masası almayı ve 10 okuluna folklor ekibi oluşturmayı planlamıştık. Kütüphaneleri kurduk, diğer çalışmalarımız devam ediyor.” Kütüphane açılan köy okullarının müdür ve öğretmenleri de DEĞİDER bünyesinde hizmet yürüten öğretmen ve idarecilere teşekkür etti.

Kaynak: http://www.diyarbakirsoz.com