×

En büyük Türk Müziği Kütüphanesi Narlıdere’de-İzmir

İzmir’li 87 yaşındaki Kenan Çağlayan gönül verdiği Türk müziği eserlerini gençliğe sevdirmek için kolları sıvadı. Almanya’dan getirttiği altı iğneli bir pikap sayesinde gün yüzüne çıkmış bütün eserlerin, yıpranmış plak ya da bantlarda kalan bütün yorumlarını dijital ortamda kayda almayı başardı. Devlet arşivlerinde bile olmayan 200 bin eserlik dev koleksiyonu Narlıdere Belediyesi’ne bağışlayan Çağlayan, belediye bünyesinde bir Türk Musikisi Araştırma Birimi kurdu.

Türk müziğine çocukluk yıllarında merak salmaya başladığını belirten Kenan Çağlayan, 1994 yılında Türk Musikisi Araştırmaları Vakfı’nı kurduğunu o günden itibaren de ülkenin en büyük Türk müziği kütüphanesini oluşturmak için çalışmaya başladığını söyledi. Bu amaçla 35 bin klasik Türk müziği eserinin farklı sanatçılar tarafından yorumlanmış bütün kopyalarına ulaşmaya çalıştığını anlatan Çağlayan, “Yüzde 90’ına ulaştık. 200 bin eser arşivledik. Şu an TRT bile gelip bizden eser topluyor. Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı’na 20 bin eser verdik.  6 bin plağa daha ulaştık mı, bütün eserlerin bütün yorumları eksiksiz olarak bu birimde olacak. Buraya gelen her eserin, bestecinin ve yorumcunun hikâyelerini de ayrıca öğrenebilecek. Unutulmaya yüz tutmuş Türk musikisi şahlanacak dedi.

Türk Musikisi Araştırma Biriminin kurulmasına ev sahipliği yapan Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur “Türk musikisine ait böylesine büyük ve zengin bir arşive ev sahipliği yapmak bizim için çok önemli. Gelecek nesillerimize aktaracağımız parayla ölçülemez bir değer bizim için. Türk Musikisi Araştırma Biriminin kurucusu Kenan Çağlayan Bey ile ortak Amacımız, Türk musikisini yaşatmak ve başta gençler olmak üzere toplumun tüm kesimlerine sevdirerek gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak.” dedi.

Narlıdere Belediyesi Atatürk Kültür Merkezinde Bulunan Türk Musikisi Araştırma Birimi, hafta içi sabah 09.00 akşam 17.00 saatleri arasında bilgi edinmek veya sadece bu dev arşivden faydalanmak isteyenlerin hizmetinde. Aynı zamanda Görüntülü ve sesli bir kütüphane olma özelliği taşıyan birim tüm Türk musikisi meraklıların hizmetinde.

Kaynak: http://www.gazeteyenigun.com.tr