×

Kütüphaneyi soydular-Konya

İl Halk Kütüphanesi’nin yeni binasına taşınmasının ardından Mevlana Caddesi’nde bulunan eski bina talan edildi. Binada yükte hafif, pahada ağır ne varsa yavaş yavaş hırsızlar tarafından çalınmaya başladı. Mevlana Kültür Vadisi Projesi kapsamında Konya İl Halk Kütüphanesi Fuar Kültürpark içerisinde bulunan yeni binasına birkaç ay önce taşınmıştı. Kütüphanenin taşınmasının ardından eski binanın yıkılacağı belirtilmiş, binanın etrafı da Mevlana Kültür Vadisi’nin nasıl olacağını gösteren dev pankartlarla kapatılmıştı. Pankartların arkasında ise karanlık işler dönmeye başladı. Art niyetli insanlar kütüphanenin eski binasında sarı ve krom malzemeden yapılmış olan muslukları, alüminyum kapıları, bakır kabloları çalmaya başladı. Para edebilecek değerli eşyaların çalınmasıyla talan edilen TÜMOSAN lojmanlarında yaşananlar İl Halk Kütüphanesi’nin eski binasında da yaşanmaya başladı.

İsmini vermek istemeyen bir esnaf, kütüphanenin boşaltılmasının ardından boş kalan binaya kimliği belirsiz birçok insanın girip çıktığını dile getirerek, “Kütüphanenin eski binasının kapısının açık olması nedeniyle her gün buraya onlarca insan gelip gidiyor. Bunların birçoğu art niyetli insanlar. İçeride bulunan değerli eşyaları çalıp satıyorlar. Kütüphane binasının etrafının büyük pankartlarla çevrili olması da hırsızların işlerini kolaylaştırıyor. Dört bir yanı büyük pankartlarla çevrili olan binanın yan tarafındaki açık alandan içeri giren hırsızlar, rahat bir şekilde içeride işe yarar ne buldularsa alıp gidiyorlar. Biz buraya giren yabancıları gördüğümüz zaman hemen polise haber veriyoruz. Her gün onlarca ihbarda bulunuyoruz. Bu gündüzün bir de gecesi var. Geceleyin burada kimse olmuyor. Hırsızlar da rahatça içeri girip istedikleri eşyaları alabiliyorlar” diye konuştu.

İl Halk Kütüphanesi’nin eski binasından sadece kitapların taşındığını ifade eden çevredeki esnaflar, “Kütüphane binasından başta kitapları boşalttılar. Sonra demirbaş denilebilecek masa, sandalye gibi eşyalar buradan götürüldü. Fakat binanın içerisinde özellikle hırsızları cezp edebilecek birçok değerli eşya bulunuyor. Bunların başında da alüminyumdan yapılmış olan kapılar, kalorifer petekleri, sarı ve kromdan yapılmış olan musluklar, bakır kablolar geliyor. TÜMOSAN lojmanlarındaki sömürü burada da aynen yaşanıyor. Kütüphane binasından her geçen gün yeni bir şeyler eksiliyor” ifadelerini kullandı. Metruk binanın sadece hırsızların değil tinerci, alkolik ve balicilerin de mekanı haline geldiğini kaydeden esnaf, “Hz. Mevlana’nın müzesinin ve türbesinin de bulunduğu bu alanda alkoliklere, tinercilere, balicilere mekan olan bir yerin bulunması bizleri de üzüyor. Geceyi bu binada geçiren kimliği belirsiz kişiler, sabahın ilk ışıkları ile birlikte burayı terk ediyorlar. Sabah Sultan Selim Camii’ne namaza gelenler de buradaki garip manzarayı şaşkınlıkla izliyor. Sonra bize ‘yanı başınızdaki bu rezaleti yetkililere bildirmiyor musunuz’ diye soruyorlar. Gördüğümüz zaman polis ekiplerine haber vermekten başka elimizden bir şey gelmiyor. Ekipler gelinceye kadar da zaten art niyetli bu insanlar işlerini bitirip gitmiş oluyor” dedi. Eski kütüphane binasının içerisinde belirli yerlerde halen ‘kütüphanemiz 24 saat kameralarla izlenmektedir’ yazıları bulunurken, bu yazıların olduğu alanlardan birinde de eski bir Kur’an-ı Kerim bulunuyor.

Kaynak: http://www.merhabahaber.com