×

Silah yerine kitap taşınsın

Kültür ve Turizm Bakanlığının 2011 yılı yayınları, Ankara Resim ve Heykel Müzesi’nde düzenlenen ”Türkiye’nin Düşünsel-Sanatsal Birikiminden İzler” adlı etkinlikte tanıtıldı. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, burada yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda bakanlığın çok sayıda kitap yayımladığını, kendisinden önceki dönemde artık daha az yayını okurla buluşturma yönünde bir karar alındığını, bunun da çok olumlu bir karar olduğunu söyledi.

Bakanlığın artık Mehmet Akif Ersoy’un 75. vefat yıl dönümü, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun 100. doğum yıl dönümü gibi vesilelerle Türk edebiyatı ve kültürünün saygıdeğer isimlerini anma çerçevesinde kitaplar yayımladığını belirten Günay, ayrıca Türk kültür geleneğini ve sanatını yaşatmak için kitaplara bakanlık yayınları arasında yer verildiğini ifade etti. Bu yıl geçmiş senelerde ilgi gören bazı eserlerin yeniden yayımlanması sebebiyle eser sayısının fazla gibi görüldüğünü anlatan Günay, ”2012’nin dünya çapında bir kriz yılı olduğunu da göz önünde tutarak biraz daha kendimizi sınırlayacağız, biraz daha seçiciyiz. Ama yeni açıldığımız bazı alanlarda da özenle yayınlarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

Doğu’nun felsefi öncüleri dizisini çok önemsediğini vurgulayan Günay, seçkin, felsefi kökleri öne çıkaran yeni bir faaliyet alanında çalışmaları yoğunlukla sürdürdüklerini kaydetti.

Türkiye’de az kitap okunduğuna yönelik yaygın bir inanışın olduğuna dikkati çeken Ertuğrul Günay, ”Hep, ‘Türkiye okumaz, genelde bizim insanımız okumaz, Avrupa’da bir toplu taşım aracına bindiğinizde, herkes cebinden kitabını çıkarır okur ama bizde etrafına bakar’ denilir. Doğru tarafları da vardır. Ama bu ‘okumaz’ kısmı son yıllarda bir miktar azalıyor. Eğer okunmasaydı yayın dünyasında bu kadar yayıncı ve bu kadar kitap olmazdı” dedi.

-”İmkanı olmayanların kitap okuması için çalışıyoruz”-

İmkanı olmayanların da okuması için çalışmalar yaptıklarını ifade eden Günay, ”Yayıncılık dünyasıyla yarışmıyoruz. Yayıncılık dünyasının imkanlarının çoğalmasını sağlıyoruz. Ama kitabın okuyucuyla buluşması konusunda mekanlarımızı geliştirmeye çalışıyoruz” sözleriyle yayıncılık alanındaki çalışmalarını aktardı.

Günay, kütüphanelerin alt yapısını iyileştirmeye çalıştıklarını, kütüphanelerdeki kitap sayısını artırdıklarını ifade ederek, kütüphanelere alınan kitap sayısı 2007’de 400 binlerde iken bunu 1 milyonun üzerine çıkarıldığını, süreli yayınların da sayısını artırıldığını kaydetti.

Son yıllarda üniversite sayısının ve buna paralel olarak da öğrenci sayısının artması, Türkiye nüfusunun genç olması nedeniyle okuma ve çalışma mekanlarının arttığını dile getiren Günay, şöyle konuştu:

”Tıka basa dolu kütüphanelerimiz. Milli Kütüphane de tıka basa dolu. Ama gençler buraya tez yazmak için geliyorlar ya da sınavlara hazırlanmak için geliyorlar. Tabii bu doğal bir şey. Ben depremin arkasından Van’a gitmiştim. Hemen 1 hafta sonra Van’da o hafif duvarları çatlamış kütüphanede bile çocukların masalara kapanıp ders çalışma ihtiyaçlarını gidermeye gayret ettiklerini görmüştüm. Bunu anlayışla karşılamamız lazım ama bir genç insan kütüphaneye girmişse, kütüphane ona başka şeyleri okutma konusunda da özendirici olmalı, biraz daha çekici, sunucu ve özendirici olmalıdır diye düşünüyoruz. Bu çerçevede kütüphane konseptimizi de elden geçirmeye, daha çekici hale getirmeye çalışıyoruz.

İstanbul’da 1999 depreminden bu yana unutulmuş olan Koca Ragıp Paşa Kütüphanesi, mücevher gibi bir yapıdır, öğrencilikten bilirim, yeni baştan ele aldık. Bu yıl sonunda İstanbul halkının hizmetine sunmaya çalışacağız. Ankara’da Yenimahalle’de bir yeni kütüphane girişimimiz var. Türkiye’nin belki de önümüzdeki yıllarda, cumhuriyetin 100. yılına giderken bir yeni Milli Kütüphane’ye ihtiyacı var. Bugünkü Milli Kütüphanemiz gerçekten sunumuyla, imkanlarıyla kendini çok geliştirdi. Teşekkür ederim. Ama Türkiye’nin, başkentin özellikle, daha büyük, daha kapsamlı, daha yeni bir Milli Kütüphane’ye ihtiyacı var diye düşünüyorum.”

Bireysel silahsızlanmanın çok önemli bir girişim olduğunu vurgulayan Günay, ”Bireysel silahsızlanmayı candan destekliyorum. Buna karşılık bireysel kitaplılaşma ve topyekun kitaplılaşma konusunda bir gayret göstermemiz lazım. Silah olmasın, silah bulunmasın, silah taşınmasın, ama kitap olsun, kitap taşınsın, kitap okunsun. İnsanlar kitabı yaşamlarının kopmaz bir parçası, bir önemli unsuru haline getirebilsinler. Bizim galiba bunu teşvik etmemiz lazım. Bu konuda da elimizden geldiği kadar çalışıyoruz. Ne kadar güç koşullarda çalıştığımızı en çok da bizim bakanlığımızın çalışanları biliyorlar. Bu güç koşullarda çalışan tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” diye konuştu.

-Bakanlığın yeni yayınları-

Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Onur Bilge Kula da Kültür ve Turizm Bakanlığının 2011 yayınlarına ilişkin bilgi verdi.

Yayınların bir kısmının, Türk edebiyatı ve tarihinin önemli isimlerini anma niteliğini taşıdığını belirten Kula, Evliya Çelebi’nin doğumunun 400. yılı nedeniyle çıkarılan yayının, tarih yapanlar açısından da büyük önem taşıdığını, bir başucu kitabı olduğunu söyledi.

Hasan Ali Yücel ile ilgili yayının da kendileri açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Kula, birçok ilklere imza atan Yücel’in Türkiye’de ilk kez resim ve heykel sergisi açan, pek çok araştırmaya öncülük eden ve eserleri bulunan bir isim olduğunu kaydetti. Kula, ”Onun adına böyle bir kitap yapmak bizim için milli bir görevdir” dedi.

Bakanlığın çalışmaları hakkında da bilgi aktaran Kula, okuma kültürü haritası çıkardıklarını, Türkiye edebiyat haritasının da basım aşamasında olduğunu ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2011 yılında ”Bedri Rahmi Eyüboğlu”, ”50. Yılında Göç”, ”Through Foreign Eyes: İstanbul in World Literature”, ”Evliya Çelebi”, ”Rıfat Ilgaz”, ”Cemal Süreya”, ”Alaeddin Yavaşça”, ”Mehmet Akif Ersoy”, ”Nurullah Ataç”, ”Ziya Gökalp”, ”Orhan Veli Kanık”, ”Hasan Ali Yücel”, ”Namık Kemal”, ”Fazıl Hüsnü Dağlarca”, ”Fethi Naci”, ”İdris Küçükömer”, ”Sabri Fehmi Ülgener”, ”Arif Nihat Asya”, ”Tarık Buğra” kitaplarının yanında, İngilizce el kitapları dizisi ile Bilimin ve Felsefenin Doğulu Öncüleri dizisini çıkardı

Kaynak: http://www.haber7.com