×

Kitaplara adanan hayat-Mesut TİM

İzmir’de, imkansızlıktan dolayı kitap okuyamayanlara ulaşmayı amaçlayan okuma sevdalısı Mesut Tim, 17 köyde ”Atatürk Çocukları Kütüphanesi” oluşturdu. İzmir’de, ilkokula giderken babasının istediği kitabı almamasından etkilenerek, imkansızlıktan dolayı kitap okuyamayanlara ulaşmayı amaçlayan okuma sevdalısı Mesut Tim, kurduğu dernekle 17 köyde ”Atatürk Çocukları Kütüphanesi” oluşturdu.

Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür-Sanat ve Dayanışma Derneği Başkanı Mesut Tim, yaptığı açıklamada, okumayı öğrendiği günden itibaren kitap okumayı çok sevdiğini belirtti.İlkokul ikinci sınıfta okul ansiklopedisi isteğinin babası tarafından kabul görmediğini, bunun üzerine teyzesinin evine kaçınca babasının kendisini cezalandırdığını ifade eden Tim, ”İçimde ukde kaldı. Kitaba ulaşamayanlara ulaşmayı hedefledim” dedi.

Tim, maddi imkanları geçinmesine yetecek kadar olmasına rağmen ideali doğrultusunda 2006’da Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür-Sanat ve Dayanışma Derneğini kurduğunu belirterek, şunları söyledi:

”O günden bu yana topladığım kitaplarla İzmir’de 14, Rize, Afyonkarahisar ve Manisa’da birer köyde Atatürk Çocukları Kütüphanesi kurduk. Bunlar daha ısınma turları. Türkiye’de yaklaşık 6 bin köy, taşımalı eğitim merkezi. Buralara kurulacak kütüphaneler yaklaşık 35 bin köye ulaşmak demek. Okumayan insan bilgisiz insan oluyor. Madem daha iyi bir ülke isteniyor, insanların aydınlatılması ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Üniversite mezunu değil ticaret lisesi mezunuyum ama bir özel üniversiteden gelecek dönem için yaşama sanatı üzerine dersler vermem isteniyor. Bunun tek nedeni kitap okumam.” İnsanların genellikle ellerindeki kitapları kime vereceğini bilemediğine dikkati çeken Tim, şöyle konuştu:

”Seferihisar Belediyesinin desteğiyle ocak ayında Seferihisar’da Atatürk Çocukları Kurultayı düzenleyeceğiz. Kurultaya tüm üniversitelerin öğrenci konseyi başkanlarını çağırdık. İki gün sürecek kurultayda başkanlara eğitim vereceğiz. Başkanlar da okullarına gidip kütüphane kurmak için çalışacak. Üniversitelerinin bulunduğu illere, bu arkadaşlarımızca Atatürk Çocukları Kütüphanesi kurulacak. Gelecek yıl, yetiştireceğimiz öğrenci temsilcileriyle birlikte en az 300 köyde kütüphane kurmayı hedefliyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, ‘Kitap okumasaydım bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım’ demiş. Bunun üzerine laf söylemeye gerek yok.”

Mesut Tim, son olarak tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda, genellikle asgari ücretle çalışan tezgahtarların yararlanması amacıyla bir mağazaya İzmir’in Kalbi Kemeraltı Derneğinin iş birliğiyle kütüphane kurduklarını belirterek, bunun 100’den fazla kişi çalıştıran işletmelere örnek olmasını diledi.

Kaynak: http://www.haberturk.com/