×

Kemeraltı mağazalarına ‘kütüphane’

İzmir’in tarihi Kemeraltı Çarşısı’nda, genelde asgari ücretle çalışan tezgahtarların yararlanması amacıyla bir mağazaya kütüphane kuruldu. İzmir’in Kalbi Kemeraltı Derneği (İZKALP) Başkanı Serpil Barış, hizmete giren kütüphaneyle ilgili yaptığı açıklamada, okumanın önemine işaret ederek, dernek olarak çarşı esnafı arasında kitap okuma alışkanlığıyla ilgili araştırma yaptıklarını söyledi.

Araştırmada, tezgahtarların çoğunun fiyatlarını gerekçe gösterip kitap okumadıklarını dile getirdiğini belirten Barış, şöyle konuştu: ”Barışa giden yol, aydınlanmadan geçer, bu da kitap okumaktan geçer. Çarşıdaki tezgahtarlar, genelde asgari ücretle çalışıyor. Çalışanlarımızın kitap okuması için örnek olması amacıyla iş yerimin bir kısmına kütüphane kurmaya karar verdim. Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür-Sanat ve Dayanışma Derneği‘nin katkılarıyla yaklaşık 600 kitaplık bir kütüphane kurduk. Çarşıda çalışanlar,kütüphaneden istedikleri kitabı alıp, okuyabilecekler.” Serpil Barış, uygulamanın diğer büyük mağazalarda da hayata geçirilmesi için çalışacaklarını ve öncelikle Kemeraltı Çarşısı’ndaki 3-4 mağazaya daha kütüphane kurmayı amaçladıklarını ifade ederek, ”Uygulamanın diğer ticari işletmelere de örnek olmasını diliyorum. Yüreğinizi sevgisiz, beyninizi bilgisiz, çalışanınızı kitapsız bırakmayınız” dedi.

Köy Çocukları Kütüphaneleri Oluşturma, Kültür-Sanat ve Dayanışma Derneği Başkanı Mesut Tim de 100’den fazla kişi çalışan işletmelere bir kütüphane kurulmasının 2-3 bin liraya mal olacağına dikkati çekerek, kitap okumasının hem işçiye hem işverene geri dönüşünün, bu maliyetin katbekat üstünde olacağını ifade etti.

Kaynak: http://www.yeniasir.com.tr/