×

Elektronik Kitap Satışları Artıyor Sahaflık Şekil Değiştiriyor

New York Times 4 yıl sonra tamamen elektronik olacak. 2018 yılındaelektronik kitap satışlarının basılı kitap satışlarıyla aynı satış oranlarınıyakalayacağı tahmin ediliyor. Sahaflara elinde kitap listesi ile uğrayankalmadı. Gidişat neyi gösteriyor, basılı kitabın sonu mu geliyor? İstanbulŞehir Üniversitesi’nde düzenlenen “Sahaftan Amazon.Com’a: Kitabındünyasından dünyanın kitabına” konulu panelde bu sorunun cevabıtartışıldı.

İstanbul Şehir Üniversitesi’nde Kütüphane Haftası kapsamında “SahaftanAmazon.com’a: Kitabın dünyasından dünyanın kitabına” konulu bir paneldüzenlendi. Moderatörlüğünü İstanbul Şehir Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Coşkun Çakır’ın yaptığı panele İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayhan Aktar, Elektronik Bilgi İletişim A.Ş. (Idefixe) Genel Müdürü Mehmetİnhan, Turkuaz Antiquariat & Publishing Limited Company ‘nin Sahibi E. Nedretİşli ve Hiperlink Genel Müdürü Hayri Yavuz konuşmacı olarak katıldı.

Kitap fiyatları artacak

İletişim teknolojileri ne kadar gelişirse gelişsin basılı kitabın yok olmayacağınıifade eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Ayhan Aktar, “Amakitabın hammaddesi olan kağıt her geçen yıl daha da değerleniyor. Bunu kitapfiyatlarındaki artışa baktığımızda da görüyoruz. Son 5 yılda kağıt fiyatlarındakiartışa paralel olarak kitap fiyatlarında da artış trendi var. Bundan sonra kitaplarbelki 500-1000 adet gibi küçük adetlerle basılacak. Dolayısıyla ben kitaplarınbaskı adetlerinin düşeceği ama fiyatının artacağı bir dönem yaşanacağınıdüşünüyorum” dedi.Dünyanın en ciddi gazetelerinden biri olan New York Times’in 4 yıl sonraelektronik olarak çıkacağını hatırlatan Ayhan Aktar, internetin hayatın önemli birparçası olduğunu belirterek, “Ben de evime iki gazete alıyorum ama diğergazeteleri internetten okuyorum”diye konuştu.

Sahaflık şekil değiştiriyor

Liseden mezun olduğu 1978 yılından beri eski kitaplarla uğraştığını anlatanTurkuaz Sahaf Artiquariat & Publishing Limited Company ‘nin Sahibi E. Nedretİşli, “İnternetin yayılması ile birlikte İstanbul’da direnen 1-2 sahaf dışında diğersahaflar kendi web sitelerini kurdular veya kitap sitelerinde bölümleri mevcut.Dolayısıyla dükkânlar artık çok fazla kitap meraklısını görmüyor. Bu nedenle de sahaflık giderek şekil değiştiriyor. İleride bizi nasıl bir geleceğin beklediğinikestirmek oldukça güç” görüşlerini dile getirdi.

Elektronik kitap satışları artıyor

Amerikan Yayıncılar Birliği’nin rakamlarına göre 2006-2009 yılları arasındaelektronik kitap satışlarında yüzde 400-500 oranında artış olduğunu anlatanElektronik Bilgi İletişim A.Ş. (Idefixe) Genel Müdürü Mehmet İnhan, “2010 yılındatoplam satışlar içinde elektronik kitapların oranı yüzde 7 civarında gerçekleşti.Ama 2018 yılında bu oranın yüzde 50-50 şeklinde gerçekleşeceği tahmin ediliyor.Yani 2018 yılında satılan kitapların yüzde 50’si elektronik olacak. Ama ben detüm bunlara rağmen basılı kitabın ortadan kalkacağına inanmıyorum” dedi.

Elektronik kitabın birçok önemli avantajı olduğunu ifade eden İnhan, “Baskınıntükenmesi sorunu yok. Baskı, stok ve benzer maliyetleri ortadan kaldırıyor.Kitaba erişimi anlık hale getiriyor. Kitap fiyatlarını düşürüyor. Ayrıca sadece basılıolarak satılamayacak kitaplarda elektronik olarak yayınlandığında alıcı buluyor.Örneğin bizim ciromuzun çok küçük bir kısmı çok satan kitaplardan oluşuyor.Buna karşın ortalama satış rakamı 5 adedi geçmeyen 10 binlerce kitap satıyoruz” diye konuştu.
İlk elektronik kütüphane

Türkiye’nin ilk elektronik kütüphanesini kurmak üzere 2007 yılında çalışmalarabaşladıklarını anlatan Hiperlink Genel Müdürü Hayri Yavuz ise şunları söyledi:“2008’de bir yazılım geliştirdik. Daha sonra da yayınevleri ile görüşerek telif hakları anlaşmaları yaptık. Bu işin esas zor kısmının da bu olduğunu gördük.3500 civarında kitapla Türkiye’nin ilk elektronik kütüphanesini kurduk. Bugünkitap sayımız 8 bin. Çalıştığımız 200 civarında yayınevi var.” 

Kaynak: http://www.scribd.com/