×

Bursa Araştırma Kütüphanesi Görükle’de Açılıyor

Bursa, özel bir kütüphaneye daha kavuşuyor. Bursa’nın bilgi ve kültür birikimini gelecek nesillere ulaştırmayı hedefleyen Mümin Ceyhan, Bursa Kültür Kaynakları Araştırma Kütüphanesi’ni cumartesi günü Görükle Ünikent’teki öğrenci yurdunun zemin katında açıyor.

Şehirle alakalı araştırmaları destekleyen ve çalışmalara katılan Mümin Ceyhan, kendi elinde Bursa ile alakalı 200 civarında kitapla başladığı şahsi kütüphanesini, dostlarının da katkıları ile geliştirerek, araştırmaya meraklı olanların istifadesine sunmaya karar verdi. Bursa Kütüphanesi’nde 3 bin kitap, 2 bin eski Bursa fotoğrafı, bin civarında mektup, belge bulunuyor. Eski salnamelerin (yıllıklar) fotokopilerinin de yer aldığı kütüphane, Ankara Milli Kütüphane’ye götürülen Bursa şer’iye sicillerinin bir nüshasını da bünyesine katmayı hedefliyor.

Bursa’nın 14. yüzyıldan bu tarafa tarihi, iktisadi ve sosyal bakımdan Küçük Asya’daki en önemli merkezlerden biri olduğunu belirten kütüphane sorumlusu Aslıhan Ceyhan, “Bu sebeple geçmiş asırlarda sayısız yazar ve araştırmacı Bursa’yı konu alan çalışmalar yaptı. Bu çalışmaların hepsi, ait olduğu şehrin tarihi hafızası demektir. Dolayısı ile bu kaynakların akademik bir yaklaşımla bir yerde toplanması, dağılmış hafızamızın toplanması demektir. Ceyhan ailesi olarak, tarihe şahitlik eden, günümüze taşınabilmiş kitap, yazma eser, yıllık, rehber, fotoğraf, arşiv belgesi gibi bütün kaynakları kütüphanecilik kuralları çerçevesinde derledik. Tozlu arşivlerde, belki sahaf depolarında unutulmuş eserlerin envanterini ortaya çıkardık. Alamadıklarımızın da bilgisayar ortamında kimde olduğunu kayıt altına aldık. Bu şekilde Bursa’mızda kent kültürü, tarihi ile ilgili araştırma yapacaklara, akademisyenlere, öğrencilere, şehir halkına ve en önemlisi gelecek nesillere karşı sorumluluğumuzu yerine getirebileceğimizi düşündük” dedi.

Tarihte yazılmış birçok kaynak eserin günümüze taşınma imkanı bulamadığına dikkati çeken Mümin Ceyhan ise, “Merkezimizde, Bursa’nın kültür kaynaklarının fiziki olarak korunmasının ve aktarılmasının yanı sıra, araştırmacı akademik ekibe hizmet etmek maksadı ile kent tarihi, kültürü, coğrafyası, cemiyeti gibi konularla alakalı yeni kitapların kazandırılması gerektiğini de fark ettik. Bu heyecanla, günümüz Türkçesine çevrilmemiş ve Bursa ile alakalı yazılmış, ilk turistik rehber olma özelliğini taşıyan Album-Guied de Brousse et de Ses Environs (Seyyahın Resimli Gezi Rehberi) adlı kitabı Bursa kültür hayatına açılışta armağan etmeye karar verdik. İlk kitabımız olan Mustafa Suat’ın Musavver Rehber-i Seyyahin (Resimli Gezi Rehberi) Bursa ve Civarı adını taşıyan rehber özelliğindeki kitap, Nezaket Özdemir tarafından yayına hazırlandı. İlk kitabımız Bursa şehrine karşı duyduğumuz sosyal sorumluluğun bir nişanesi ve öncü olacaktır” diye konuştu.

Kütüphane ve Araştırma Merkezi’nin sorumluluğunu Mümin Ceyhan’ın gelini Aslıhan Ceylan yürütüyor. Daha önce Bursa Defteri ve Bursa Ansiklopedisi hazırlanmasında görev alan Mümin Ceyhan önderliğinde ve kütüphaneci-araştırmacı yazar Nezaket Özdemir danışmanlığında çalışacak merkez, geçmişi ve bugünü her yönüyle yansıtacak tarih, sanat, bilim ve edebiyat eserleri yayınlamaya devam edecek. Kütüphane’nin açılışına gelecek eski Bursalı misafirlerden ise, ellerinde bulunan nadir bir Bursa kitabı getirmeleri bekleniyor. Böylece kütüphane daha da zenginleşecek.

12 Mart Cumartesi günü Görükle Ünikent Öğrenci Evleri’nde açılacak kütüphanede, aynı gün saat 14.00’de 5 akademisyenin katılacağı bir panel düzenlenerek, Bursa kaynakları ve araştırmalarının önemi ele alınacak.

Harvard Üniversitesi’nden Prof. Dr Gönül Tekin’in yönetimindeki panelde, Princeton Üniversitesi’nden Prof. Dr. Heath Lowry, ‘Niyazi Mısri’nin Ege adalarından Limnos’da varlığının fiziki kalıntıları’ konulu bir konuşma yapacak. Uludağ Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu ise Bursa’nın tarihi ve kültürel mirasını anlatacak. UÜ’den Prof. Dr. Gönül Kaynak da Bursa’nın doğal zenginliklerini gözler önüne serecek. Millet Kütüphanesi Müdürü Melek Gençboyacı ise, araştırma merkezleri üzerine konuşacak. Bursa fotoğrafları sergisinin açılacağı programın davetiyesinde, açılışa çiçek göndermek yerine, bağış olarak kitap, efemera, eski fotoğraf ve mektupların getirilmesi isteniyor.

Kaynak: http://www.haberciniz.biz