×

Milli Kütüphane, raf sistemi yapılarak kurtarılıyor

Yer sorunu yaşadığı gerekçesiyle yasa kapsamına alınan İzmir Milli Kütüphanesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından 100 bin kitaplık raf sistemi kuruldu. Yer yetersizliği gerekçe gösterilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Basma Yazı ve Resimleri Derleme Kanunu kapsamından çıkarılması planlanan İzmir Milli Kütüphanesi için Büyükşehir Belediyesi devreye girdi. Gündeme alınan kararın gerekçesinin ortadan kaldırılması için gereken raf sistemi, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun talimatıyla ESHOT Genel Müdürlüğü tarafından kuruldu.

İzmir Milli Kütüphane Vakfı Başkanı Ulvi Puğ, en az 5-6 yıllık yer sorununun Büyükşehir Belediyesi sayesinde çözüldüğünü belirterek, Başkan Kocaoğlu’na duyarlılığı nedeniyle teşekkür etti. Puğ, kurulan sistemin fotoğraflanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulacağını ve bu kararın iptalini isteyeceklerini söyledi.

1912 yılında kurulan ve Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla Derleme Kanunu kapsamına alınan İzmir Milli Kütüphanesi, bu kararla Türkiye’de çıkan tüm eserlerin bir kopyasını içeren ülkedeki 5 kütüphaneden biri haline geldi. Atatürk’ün büyük önem verdiği ve 3 kez ziyaret ettiği İzmir Milli Kütüphanesi, bu sayede 700 bini aşkın kitaba sahip oldu. Aynı zamanda 5 bin civarında el yazması, paha biçilmez taş baskı kitapları, 1930’lardan bu yana saklanan tüm gazete koleksiyonları ile alanındaki en büyük kurumlardan biri oldu. Ancak 2010 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hazırladığı kanun tasarısında, İzmir Milli Kütüphanesi ‘Derleme Kanunu’ kapsamından çıkarıldı. Tasarının yasalaşması halinde Milli Kütüphane’nin can damarının kesileceğini düşünen kurum yöneticileri ise acil olarak çare arayışına girdi.

İzmir’in simgeleri arasına giren Milli Kütüphane’nin işlevsizleşme tehlikesi ile karşılaşması, aynı zamanda kentteki ve çevre illerdeki araştırmacıların da kaynak araştırması için İstanbul ve Ankara’ya gitmek zorunda kalması anlamına gelen bu tasarıya Bakanlığın gösterdiği gerekçe, kurumun yer sıkıntısı yaşamasıydı. İzmir’in böyle bir değeri yitirmemesi gerektiğini düşünen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, bu noktada devreye girerek, sorunun giderilmesi için gerekli birimlere talimat verdi. ESHOT Genel Müdürlüğü ekipleri, yeni rafların imalatı için çalışmaya başladı. İki katlı basamak sistemiyle planlanan 5 metre yüksekliğindeki rafların yapımı, 6 işçi tarafından 3 haftada tamamlandı. Kütüphaneden faydalananların rahatsız olmaması için çalışmalar gece saatlerinde yapıldı. Rafların imalatı aşamasında 2 ton köşebent ve 1 ton saç kullanıldı. Sonuçta ortaya 100 bin kitap kapasiteli dev bir raf sistemi çıktı.

İzmir Milli Kütüphane Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Ulvi Puğ, Büyükşehir Belediyesi’nin büyük desteğiyle kentin simgelerinden biri olan kurumun kurtuluş formülünün hayata geçirildiğini söyledi. Bütçe olarak devletten hiçbir şey beklemeden kendi yağıyla kavrulan bir kurum olduklarını dile getiren Puğ, şöyle devam etti:

“Büyükşehir Belediye Başkanımız Aziz Kocaoğlu’ndan her zamanki gibi yardım talebinde bulunduk. O da her zamanki duyarlılığıyla yardım talebimize cevap verdi. Salonumuzun raflama işlemlerini yaptırdı. Bizim en az 5-6 yıllık yer problemimiz giderilmiş oldu. Şimdi biz fotoğraflarla belgeledikten sonra Kültür Bakanlığı’ndan randevu talep edeceğiz ve bu büyük yanlıştan dönülmesini bir kez daha kendilerinden rica edeceğiz.”

Yapılan çalışmanın en az 50-100 yıl süresince kullanılabilecek evladiyelik bir sistem olduğunu dile getiren Ulvi Puğ, “İki yıl sonra kütüphanemizin 100. kuruluş yıldönümünü kutlayacağız. O güne kadar modern bir kütüphane binasını hizmete sokmak istiyoruz, burayı da değerli eserlerimizi sergileyeceğimiz bir müze haline getirmek amacındayız.” diye konuştu.

Kaynak: http://www.timeturk.com/