×

İlköğretim Okulu Öğretmeninden Örnek Uygulama

Sakarya’nın Adapazarı ilçesinde ilköğretim okulu öğretmeninin okuma alışkanlığı kazandırmak amacıyla başlattığı, öğrenci ve velilerle birlikte kitap okuma uygulaması Kültür ve Turizm Bakanlığınca belgesele dönüştürülecek. Dr. Nuri Bayar İlköğretim Okulu Öğretmeni Mürvet Ceylan’ın Sakarya İl Halk Kütüphanesi’ne üye yaptığı veliler ayda iki gün kütüphaneye giderek iki saat boyunca çocuklarıyla birlikte kitap okuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının ‘Sıradışı Okuma Alışkanlığı Projesi’ kapsamına aldığı belirtilen uygulamanın belgesele dönüştürülmesi için Sakarya, Eskişehir, İzmir, Kayseri ve Manisa’da çalışmalara başlandığı kaydedildi.

Filmin 2011 yılındaki Kütüphane Haftası’na kadar yetiştirileceği ve 28 Mart 2011’de Ankara’da yapılacak bir törenle tanıtılacağı ifade edildi. 30 dakika uzunluğunda çekilecek olan film, toplumun kitap okuma alışkanlığını kazanması için teşvik edici program olarak ulusal televizyon kanallarında yayına girecek. İlköğretim okulu öğretmeni Ceylan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, halk arasında havlu ve altın günü gibi günler düzenlendiğini belirterek, kendisinin de bundan ilham alarak kitap okumak için benzer bir etkinlik düzenlemeyi düşündüğünü söyledi.

Veliler ve öğrencilerle birlikte kitap okuma kararı aldıklarını belirten Ceylan, ‘İl Halk Kütüphanesi’nden kitap almak için başvurduk. 15 günde bir kitap değişimi olacağı söylendi ve burada bulunan salonda kitap okumamız için imkan verildi. Biz de 15 günde bir ders çıkışı burada toplanıp, 14.00 ve 16.00 saatleri arasında kitap okuyoruz. Öğrencilerde kitap okuma alışkanlığı vardı. Biraz daha okumalarını geliştirsinler istedik. Velileri de bu işin içine katınca başarılı olacağımıza inanıyoruz’ dedi.

Kütüphane müdürü Reşat Özçayır ise her yıl mart ayının son haftasında kutlanan Kütüphane Haftası nedeniyle çeşitli illerde sıra dışı okullar tespit edildiğini ve o okullarda çekimler yapıldığını kaydederek, ‘Bu çekimler ise belgesel olarak yayınlanıyor. Sakarya’da öğrenci ve veliler düzenli şekilde kitap okumaya geliyor. ülkemizdeki kitap okuma alışkanlığına katkıda bulunuyorlar. Kamuoyunda söylendiği gibi kitap okuma alışkanlığında ülkemiz geri değil. 10 yılda bir kişi kitap okuyor gibi yanlış bilgiler var. Türkiye’de kişi başına 8.5 kitap düşüyor. Öğretmen, öğrenci ve velilerimizi bu güzel hareketlerinden dolayı kutlarız’ şeklinde konuştu.

Etkinliğe katılan öğrenci velisi Ayfer Pişkin de projenin çocuklar ve veliler için ufku açan bir uygulama olduğunu belirterek, ‘Eğitim seviyesini arttıran ve ses getiren bir uygulama. Çocuklar için ışık değil, bu bir güneş olacak. Kitap okumaları, onların geleceğine büyük katkı sağlayacak’ diye konuştu. Dr. Nuri Bayar ilköğretim Okulu öğrencisi Melike İlayda Topaloğlu ise, girişiminden dolayı hocasını kutladığını dile getirerek, uygulama sayesinde eğlendiklerini ve kitap okuduklarını söyledi. 

Kaynak: http://www.gazetesakarya.com/