×

Apartmanların okey salonları kütüphane oluyor

Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü, apartmanların altında bina sakinleri tarafından okey salonu olarak kullanılan boş alanları kütüphaneye çeviriyor. İlk etapta Beyazşehir semtinde bir binada uygulamaya konulan ve yakın zamanda açılışı gerçekleştirilecek olan proje, il genelinde müsait olan tüm apartmanlarda uygulanacak. Öğrenci ve velilere kitap okuma alışkanlığı kazandırmayı amaçlayan proje sayesinde ülke genelindeki kitap okuma oranlarının da artırılması hedefleniyor.

Türkiye’nin kitap okuma konusunda birçok Afrika ülkesinin dahi gerisinde kaldığını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Erdoğan Ayata, yer ve zaman konusunda hiçbir sıkıntısı olmayan Türk insanına okumayı sevdirmek için çaba gösterdiklerini söyledi. Kayseri’de apartmanların altlarında yaklaşık 150-200 metrekarelik boş alanlar olduğunu ve bu alanların bina sakinleri tarafından genellikle okey salonu olarak kullanıldığını kaydeden Ayata, hazırladıkları projeyle buraları okey salonu olmaktan kurtarıp kütüphaneye çevirdiklerini söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerine göre ülke genelinde toplumun yüzde 0,01’inin yani on binde birinin kitap okuduğunun belirlendiğini ifade eden Ayata, yine istatistiklere göre Türkiye’de yılda 6 kişinin ancak bir kitap okuduğunun belirlendiğini, ülke genelinde ortalama 40 bin kişinin okuma alışkanlığına sahip olduğunun bilindiğini vurguladı. Hazırladıkları proje ile okuma alışkanlığının kazanılmasına yardımcı olmak istediklerini belirten Ayata, “Apartmanların altlarındaki boş alanları düzenliyoruz. Çocukların kendi ödevlerini yapabilmelerini, düzenli ders çalışma alışkanlığı olmayan çocukların grup halinde ders çalışma alışkanlığı kazanmalarını amaçlıyoruz. Çocuklar üst sınıf alt sınıf olduğu için orada birbirlerinden destek ve yardım alabilecekler. Lisedeki bir öğrenci ortaokuldaki öğrenciye destek ve yardımcı olabilecek. Çocuklar ders çalışırken denetimsiz kendi başlarına kalmamaları için her gün bir velinin başlarında beklemelerini istedik. Çocuklar orada ders çalışırken veli de bir kitap alıp okuyacak hem çocukları kontrol edecek hem de kitap okuma alışkanlığı kazanacaklar.” dedi.

Bu projeyle çocuklarının ders çalışmamasından şikayet eden ailelerin de şikayetlerini gidermiş olmayı hedeflediklerini belirten Ayata, ayrıca apartmandaki çocukların ve ailelerin de birbirleriyle kaynaşmasına ortam hazırlayacak bir uygulama olduğunu söyledi. Şehirleşmenin getirmiş olduğu bir sonuç olarak hem çocukların hem de bireylerin birbirinden kopuk olduğunu belirten Ayata, ailelerin ve çocukların birbirlerini tanımalarına ve daha sosyal bir çevre edinmelerine de imkan tanıyacağını söyledi.

Projenin şu anda bir binada başlayacağını ve birkaç gün içerisinde açılışını yapacaklarını aktaran Ayata, il genelinde açılan her apartman kütüphanesine de İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak en az 50 kitap hediye edeceklerini, daha fazla isteyen kütüphaneye de yine hayırseverler aracılığıyla istedikleri kadar kitap temin edeceklerini vurguladı.

Kılıçaslan Eğitim Kurumları 15 Bin Kişiye 40 Milyon Sayfa Kitap Okutuyor

Ülke genelinde özellikle öğrenci ve öğretmenlerin kitap okuma alışkanlığının kazanması konusunda ciddi manada çalışma yapan Kılıçaslan Eğitim Kurumları da her yıl düzenlediği ‘100 Temel Eser Kitap Okuma Yarışması’yla yediden yetmişe herkese kitap okutturuyor. Geçen yıl düzenlenen yarışma sayesinde Türkiye genelinde 560 okuldan yaklaşık 15 bin kişinin 40 milyon sayfa kitap okumasını sağlayan Kılıçaslan Eğitim Kurumları bu yıl daha fazla okul ve daha fazla öğrenciye ulaşmayı hedefliyor.

Kılıçaslan Liseleri Müdürü Ali Köksal, sadece ‘100 Temel Eser Kitap Okuma Yarışması’yla yetinmediklerini aynı zamanda okullarda da her gün düzenli olarak 20’şer dakika kitap okunduğunu söyledi. Bir öğrencinin 20 dakikada 12-16 sayfa kitap okuyabildiğini belirten Köksal, “Öğrenciler sadece okulda okuduklarıyla kalsa bile ayda en az 320 sayfa kitap okumuş olur. Buda her ay kalın bir kitabın bitmesi anlamına gelir. Böylelikle öğrencilere kitap okuma alışkanlığı kazandırıyoruz.” diye konuştu.

Kaynak: http://www.dikkathaber.com