×

O kütüphaneden içeri adım atmayız-Sivas

Bu yıl, Sivas Madımak katliamının 17. yılı. Aleviler yine 2 Temmuz’da sokaklarda olacak. Bu yılki etkinliklerin farkı, merkezi anmanın Sivas’ta yapılacak olması. Avrupa Alevi Birligi Konfederasyonu, Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Dernegi tarafından Madımak Oteli önünde düzenlenecek anmaya 100 bin kişinin katılması bekleniyor.

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Genel Başkanı Ali Balkız, bu yıl ki temel taleplerinin Madımak Oteli’nin müze yapılması olduğunu söyledi. Balkız, “Alevi Açılımı sonrasında hükümetin bir yıl boyunca kamuoyunu ve bizi oyaladıktan sonra Madımak Oteli’nin kütüphane yapılacağını açıklamasının yarattığı şokla, bu talebimizi daha gür bir sesle yükselteceğiz” dedi.

ETHA ajansına konuşan ABF Genel Başkanı Balkız bu yıl merkezi anmanın Sivas’ta yapılmasının amacını şöyle açıkladı: “Madımak Otelinin müze yapılması konusunda hükümetin gösterdiği dirence yanıt. Orayı kamulaştırmak için bütçe ayırdılar ancak henüz kamulaştırılmadı. Kamulaştırıldıktan sonra ne yapılacağı sorusunu hükümet yanıtlamadı ama şu belli; orası müze olmayacak. Çünkü ‘vicdanları sızlatırmış, kin ve nefreti körüklermiş.’ Biz bu düşünceyi şiddetle reddediyoruz. Bu düşüncenin kendisi şiddet çağrısıdır. Bu düşüncenin kendisi ilkeldir. Biz oraya dostluk ve barış için gidiyoruz, kardeşlik için gidiyoruz. Madımak ne kadar bizim acımız ise Başbağlar da bizim acımızdır diyoruz. Ve Sivas’ta yaşayan yüzlerce Sünni, Alevi, demokrat, ilerici ve Müslümanlar da bizimle birlikte Mevlana Caddesi’nden yaptığımız yürüyüşe katılıyorlar. Onlar da orada kaybettiğimiz insanları yad ediyorlar. 3-5 tane gerici kafatasçı, o katliamla özdeşleşmiş düşünce anlamında kesimlerin kimselerin etkilemeleri ile ne yazık ki hükümet bu propagandanın etkisi altında kalıyor ve orayı müze yapmayacak gibi görünüyor. Kütüphane olacakmış. Biz bunu asla kabul etmeyiz ve o kütüphaneden içeri adımımızı atmayız. Şehitlerimizin eşyalarını, fotoğraflarını, elbiselerini, anılarını, eserlerini o kütüphaneye vermeyiz. Orası müze oluncaya kadar da demokratik mücadelemizi sürdüreceğiz, sürdürmekte kararlıyız.”

Ali Balkız; Çorum katliamının bu yıl 30. yıl dönümü olduğunu da hatırlattı ve 2 Temmuz’da Sivas’ta yapılacak anmanın ardından 3 Temmuz’da Çorum’da olacaklarını duyurdu.

Kaynak: http://www.haber1.com