×

Madımak Oteli kamulaştırılacak

SİVAS- Alevi Çalıştayı’nın devamı niteliğinde Madımak Oteli’nin müze veya parka dönüştürülmesi yönünde oluşan istekleri doğrultusunda Sivas’ta sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileri ve kanaat önderleri ile bir araya gelen Devlet Bakanı Faruk Çelik, tek tek bu konudaki talep ve düşünceleri dinledi. Bakan Çelik, yapılan değerlendirmeler sonucunda otelin kamulaştırılmasının uygun olacağına karar verdiklerini belirterek, bu konudaki çalışmaların hemen başlatılacağını duyurdu.

Büyük Otel’de düzenlenen ve iki oturum halinde yaklaşık 6 saat süren toplantıda katılımcılar Madımak Oteli ile ilgili düşüncelerini dile getirdi. Toplantıya katılan CHP ve DSP ile Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Alevi Kültür Derneği, tüm dünyada yaşayan Alevilerin ortak düşüncesinin otelin müzeye dönüştürülmesi olduğunu tekrar ederek, buranın utanç müzesi olması önerisinde bulundu. CHP ve DSP ayrıca gerekirse giriş katının müze, diğer katların ise kütüphane olabileceği fikrini ileri sürdü. Cem Vakfı ise otelin yıkılarak yerine park ve içen barış ve kardeşlik anıtı yapılması önerisinde bulundu. Bu görüşü savunan katılımcılar, otelin müze yapılması halinde sorunun önemli ölçüde çözüleceği görüşünde birleşti. Toplantıya katılan diğer kuruluş ve sivil toplum örgütü ve sağ görüşlü siyasi partilerin temsilcilerinin ortak görüşü ise buranın halk kütüphanesi veya çocuk kütüphanesi şeklinde düzenlenmesi oldu. Ticaret ve Sanayi Odası’nın dün konuyla ilgili gerçekleştirdiği toplantıda 40 dolayında kuruluş ise daha önce dile getirilen talepler doğrultusunda otelin kütüphane şeklinde düzenlenmesinin daha doğru olacağını ile getirdi. Memur-Sen İl Temsilciliği ve bağılı 30 sendika adına da otelin kütüphaneye çevrilmesi fikri iletildi. Toplantı genelinde büyük bir kesim kütüphane yapılması konusunda görüş bildirdi. Ayrıca dışında bir plaket oluşturularak olayın kınandığını gösterilen bir bölüm oluşturulabileceğini dile getirdiler. Atatürkçü Düşünce Derneği kültür evi, Muhtarlar Derneği ise kültür merkezi yapılması önerisi getirdi. Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp de otelin müze yapılmasının uygun olmayacağını belirterek, kütüphane ve kültür merkezi gibi projelere destek verdi. Başkan Ürgüp gerekirse bu konuda halkın görüşüne başvurmak üzere bir referandum yapılabileceğini açıkladı. Otelin müze, park veya anıt olarak düzenlenmesine karşı görüş bildiren ve kütüphane yapılmasını isteyen çoğunluk, müze veya benzeri bir yapı halinde ayrışmanın daha da artabileceği, bu işi tezgahlayan kişilerin amacına hizmet edilmiş olacağı ve gelecekte yeni olaylara sebebiyet verilebileceği uyarısında bulundu.

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş sadece Sivas değil Türkiye genelinde insanlara karşı işlenen bu tür suçlar için her ilin girişine bir anıt yapılması ve burada bu tür olayların kınanmasını sağlayan yazıtlar yer alması önerisinde bulunarak kütüphane fikrine destek verdi. Toplantıda Alevi kökenli Ak Parti Milletvekilleri İbrahim Yiğit ve Hüseyin Tuğucu da sorunun ortak bir karar ile çözümünden yana olduklarını dile getirdiler. Sivas Valisi Ali Kolat da bu toplantının bir fırsat olduğunu belirterek, “Bu ortamı yakalamışken çözüme kavuşturulmasını arzu ediyoruz” dedi. Toplantıda zaman zaman olayın oluş şekli ve failleri ile ilgili tartışmalar da yaşanırken, halen gerçek faillerin bulunamadığı ve devletin bu failleri bularak işe başlaması gerektiği vurgulandı. Bazı katılımcılar anma törenlerine dışarıdan gelenlerin provokasyona yol açtığını, Sivas’ın kendi anma programlarını tertiplemesi gerektiğini savundu. Bazı konuşmacıların ise dil sürçmesi sonucu 2 Temmuz anmalarını ‘Kutlama’ olarak nitelendirmelerine bizzat müdahale ederek düzeltti. Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Şube Başkanı Cahit Albayrak ise toplantının Madımak Oteli’nde yapılmasını arzu ettiğini belirterek toplantıya katılanların topluca otele gidip 2 Temmuz’u beklemeden karanfil bırakmaları önerisinde bulundu.

Toplantıda, değerlendirmelerde bulunan Devlet Bakanı Faruk Çelik bin 400 yıl öncesine dayanan Alevi sorununu çözmek için bizzat Başbakan’ın isetiği ile 7 çalıştay gerçekleştirdiklerini, bu doğrultuda ilk olarak Madımak Oteli sorunun çözmek konusunda adım atmaya karar verdiklerini dile getirdi. Madımak Oteli olayının her yıl tartışıldığını ve artık çözümlenmesi gerektiğini belirten Bakan Çelik, oranın müze veya başka birşey olmasının önemli olmadığını, burada kararı Sivaslıların vermesi gerektiğini dile getirdi. Çelik, “Sivaslı bu işi nasıl çözmek istiyorsa öyle olmalı.Bu konunun Sivaslılarca çözülmesi huzur ve barış için önemli. Yıkılıp yerine park mı yapılacak. Anıt mı yapılacak. Müze veya kültür merkezi mi olacak? Ortak noktada çözülmesi en doğrusu. Halkın birlikte yaşaması ve mutluluğu için bu önemli” dedi. Toplantıya katılanların dile getirdiği görüş ve birlik beraberlik ortamından memnun olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Ankara’dan Sivas böyle gözükmüyor. Burada önemli bir tartışma ortamı yok. Bu konu daha çok dışarıda konuşuluyor. Biz otelle ilgili bütün taleplere eşit mesafedeyiz. Belli bir noktada uzlaşı olacak” diye konuştu. 

Kaynak: http://www.radikal.com.tr