×

Oyun CD’leri de Milli Kütüphane’ye giriyor

Türkiye’de piyasaya sürülen her türlü bilgisayar oyun CD’si bundan sonra Milli Kütüphane’ye girecek. Teknoloji geliştikçe ülkenin yazılı ve sözlü belleği vazifesini gören Milli Kütüphane’nin arşivleri de zenginleşiyor. Derleme Yasası’nda yapılan değişiklikle oyun CD’lerinin Milli Kütüphane’ye gönderilmesi mecburi hale geliyor.

Milli Kütüphane ile ilgili düzenlemeleri içeren Derleme Yasası değişiyor. Meclis’e sunulan ve Genel Kurul’da görüşülmeyi bekleyen yeni tasarıya göre, Türkiye’de basımı yapılan her türlü yazılı, sözlü eserden 3 örnek Milli Kütüphane’ye gönderilecek. Bu eserlere, ilk kez bilgisayar oyunlarının yer aldığı CD’ler de eklendi. CD’leri piyasaya süren şirketler bundan böyle her bir oyun CD’sinden 3 örneği Milli Kütüphane’ye gönderecek.

Derleme Yasası’ndaki değişikliğin gereklilik olduğunu söyleyen Milli Kütüphane Başkanı Tuncel Acar, yazılı ve sözlü eserlerin artık sadece kitap, kaset, dergi ile sınırlı olmadığını belirtti. Oyun CD’lerinin de bu kapsama alınarak arşive gireceğini ifade eden Acar, Türkiye’nin en önemli ve geniş arşivini barındıran kütüphanede basımı yapılan her eserin yer bulmasının gerekli olduğunu aktardı. Yasadaki değişikliklerin de önemli bir açığı kapatacağını dile getiren Kütüphane Başkanı Acar, matbaaların şimdiye kadar çoğu zaman 5 örnek eseri kendilerine gönderme işini tam olarak yerine getirmediğini, bu sorumluluğun bu sebeple yayınevlerine verildiğini söyledi. Acar, yeni kanunla birlikte yasa gereği, bastığı eserlerden 3 adetini Milli Kütüphane’ye göndermeyenlere verilen cezaların da artırılacağı bilgisini verdi.

Kaynak:http://www.zaman.com.tr/