×

2016-1 KPSS analizi ve genel bir değerlendirme

2014 KPSS sınav sonucuna göre şu ana kadar toplam üç atama gerçekleştirilmiştir; bunlar 2014/2, 2015/1 ve 2015/2‘dir. Bu sınav sonucuna göre yapılacak olan son atama ise 2016/1 atamasıdır ve 22 Haziran-01 Temmuz 2016 tarihleri arasında tercih işlemleri yapılacaktır. Son atama ile birlikte 2014 KPSS sınav sonucuna göre yapılan bu atamalarda Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’ne toplam 132 kadro açılmıştır ve bunların dönem ve unvan bazındaki dağılımları aşağıdaki Tablo 1 ve Grafik 1’de verilmiştir.

 

Tablo 1: 2014 KPSS Sınav Sonucuna Göre Yıl/Dönem Bazında Kadro Dağılımları

Grafik 1: 2014 KPSS Sınav Sonucuna Göre Yıl/Dönem Bazında Kadro Dağılımları

Tablo 1 ve Grafik 1 incelendiğinde 2014 KPSS sınav sonucuna göre en çok alım yapılan dönemin 2015/1 (toplam: 57) olduğu görülmektedir. Bu alımı izleyen diğer dönemlerde birbirlerine yakın alım sayılarının olduğu gözlemlenmektedir. En az kadronun ise 2014/2’de (toplam:9) açıldığı görülmektedir. En çok kadro açılan unvan ise Kütüphaneci kadrosudur (toplam:97), bunun anlamı iki yıl boyunca geçerli olan 2014 KPSS sınav sonucuna göre toplam kamuya atanan Kütüphaneci sayısının 97 olduğudur ve durum çok kötüdür.

Diğer bir durum ise BBY mezunu olup memur kadrosuna atananların durumudur; bu kadroları çoğunlukla üniversiteler açmaktadır ve bu şekilde atanan meslektaşlarımız atandıkları yerlerde kadrosu kütüphaneci olan kişilerle aynı görevleri, aynı işleri yapmaktadırlar; fakat kütüphaneci kadrosundaki meslektaşı Teknik Hizmetler Sınıfında olup, memur kadrosu ile atanan kişi ise Genel İdari Hizmetler Sınıfında hizmetlerinii gerçekleştirecektir ve kütüphaneci kadrosu ile görev yapan meslektaşının maaşı, memur kadrosundaki kişiden daha fazla olacaktır. İşte bundan dolayı üniversite kütüphanelerinin “memur” kadrosu ile kadro açmaması gerekir ki bu mağduriyet yaşanmasın!!!

2012 ve 2014 KPSS Sınav Sonucuna Göre Açılan Toplam Kadro Sayısı Karşılaştırması

Aşağıdaki grafikte ise 2014 KPSS sınav sonucuna göre yapılan yukarıdaki alım sayıları ile 2012 KPSS sınav sonucuna göre yapılan alım sayıları (tıkla) karşılaştırılmaktadır.

Grafik 2: 2012 ve 2014 KPSS’de Açılan Toplam Kadro Dağılımları

Yukarıdaki Grafik 2’ye göre, 2012 KPSS sınav sonucuna göre yapılan toplam kadro sayısı (toplam:307), 2014 KPSS sınav sonucuna göre yapılan toplam kadro sayısından (toplam: 132) fazladır. İki yıl içerisinde toplam 132 kadro açılmıştır.

2016/1 KPSS Tercihleri

Önümüzdeki 22 Haziran-01 Temmuz 2016 tarihlerinde tercih yapacaklar lütfen şu hususa dikkat ediniz; açıklanan kadrolar incelendiğinde BAYBURT ÜNİVERSİTESİ’ndeki açılan 1 kişilik memur kadrosuna bizimle beraber farklı alanlardan da başvuralar yapılacaktır. Bu farklı bölümler; 4422:Bilgisayar Uygulamalı Ekonomi, 4427:Ekonometri, 4424:Ekonomi ve İdari Bilimler veya Ekonomi ve İdari Bilimler Programları, 4423:Ekonomi ve Finans, 4524:İstatistik ve Bilgisayar Bilimleri, 4529:Bilgisayar, Bilgisayar Bilimi, Bilgisayar Bilimleri, 4545:Bilgisayar Teknolojisi ve Büro Yönetimi, 4611:Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Elektrik-Elektronik Mühendisliği veya Elektrik Mühendisliği gibi bölümlerdir, bunlarda bu kadroyu tercihte bulunacaklardır.

2016/1 için son olarak şu söylenebilir, yine her zaman olduğu gibi 4101 nitelik kodu gereksizliği hala yerini korumakta ve o kadar yapılan açıklamalara rağmen bu gereksiz kod bu kılavuzlardan hala kaldırılmamaktadır. Daha önce şurada yapılan analizlere ve bu analizlerden sonra TKD Başkanı’nın yaptığı açıklamalar bulunmasına rağmen hala bu gereksiz kod kaldırılmamaktadır ve Devlet Personel Başkanlığı’nın bu kodu bir an önce ortadan kaldırması gerekmektedir. Neyse ki, bu kod ile açıklanan kadrolar incelendiğinde tek başına koşul olarak verilmemiştir, 4099 kodu ile beraber kullanılmıştır; eğer ki açılan kadrolar sadece 4101 kodu ile açılsa idi yine eski yıllarda olduğu gibi malesef boş kalabilirdi.

Genel Değerlendirme

Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü’ne açılan kadro sayılarında genel olarak düşüş yaşanmaktadır. Bunun nedeni olarak şunlar söylenebilir; arşiv memuru alımları hiç yapılmamaktadır, Kültür ve Turizm Bakanlığı halk kütüphanelerine yeteri kadar kadro açmamaktadır, hatta 2014/2 ve 2016/1 tercihlerinde hiç alım yapmamıştır, ayrıca hala sözleşmeli alacağı kadro dağılımlarını ve kriterlerini açıklamamaktadır. Sonuncu ve en önemli neden ise Okul Kütüphaneleri’ne hiçbir kütüphaneci kadrosu açılmamasıdır, bu durum bizler için hayati öneme sahiptir, mesleğimizin geleceği için çok önemlidir.

4 yorum

comments user
Smyy

Alperen tesekkurler.
Hayirlisi olsun herkes icin.

comments user
Alperen

Smyy merhaba öncelikle sana da hayırlı Ramazanlar.
Merkezi atamayla atanırsan 1 sene aday memur olarak görev yaparsın. Bu 1 sene içerisinde yıllık izin, tayin gibi durumlardan yararlanamazsın. 1 sene sonunda asaletin tastik olduğunda adaylığın kalkar ve asil memur olursun. Yani tercih yapıp atandığın taktirde resmen devlet memuru olursun. Allah hakkınızda hayırlısını nasip etsin.

comments user
özgür

Kime sığınıyoruz biz ? Bu ülkeyi terketmeli.

comments user
Smyy

Merhaba arkadaslar. Oncelikle herkesin hayirli yerlere yerlesmesini diliyorum.
Puanim 76,10288, son tercih hakkimizda atanma durumum var midir sizce?
Aciklanan kadrolar tam kadro mudur arkadaslar yani tercih yapip atandigimiz takdirde resmen devlet memuru mu olacagiz?
Herkese bereketli ramazanlar ve kalbinin mutmain oldugu hayirli isler diliyorum…