×

Açık Kaynak Kodlu KOHA Kütüphane Otomasyon Bilgi Sistemi

Koha Yeni Zelanda’da, Horowhenua Library Trust için Kapito Communications Şirketi ve gönüllülerden oluşan bir ekip tarafından açık kaynak kodlu olarak 1999 yılında geliştirilmeye başlanmıştır. Maori dilinde “armağan” anlamına gelen Koha ilk olarak 2000 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Koha açık kaynak kodlu yazılımlar arasında aktif, hızlı gelişen ve iyi yapılandırılmış kod temeline sahip projelerdendir. Koha dünya çapında inovasyon, mükemmellik ve kâr amacı gütmeyen yazılımlar alanında ödüller almıştır. Üstün özelliklerinin yanında ücretsiz ve açık kaynak kodlu olması kütüphaneler için bütçe bakımından da önemli avantaj sağlamaktadır.

Perl diliyle geliştirilen Koha, MySQL veya PstgreSQL veri tabanını kullanır ve Apache web sunucusu aracılığıyla veri tabanına erişim sağlar. MARC ve Z39.50 standartlarını destekleyen Koha 6 kıtada 600’de fazla üniversite, araştırma ve halk kütüphanesi tarafından kullanılmaktadır.

Modüler bir yapıya sahip olan Koha, kütüphane hizmetlerine göre şekillendirilebilir ve geliştirilebilir. Koha; dolaşım, üye, basit ve gelişmiş arama, sanal raf oluşturma, kataloglama, otorite dizini, süreli yayınlar, sağlama, raporlama, yönetim ve yardımcı araçlar gibi modüllere sahiptir. Kütüphane ihtiyaçlarına göre Koha’ya yeni modüller eklemek mümkündür.

Gönüllüler tarafından önemli ölçüde Tükçeleştirilen Koha, Süleyman Demirel Üniversitesi Kütüphanesi tarafından tamamen Türkçeleştirilmiş ve şu halde güncel dağıtım paketleri Türkçe dil dosyalarını da içermektedir.

KOHA’nın Bazı Özellikleri:
Açık kaynak kodlu,
Özelleştirilebilir,
Linux, Unix, Windows ve MacOS platformlarında çalışabilir,
Çoklu dil desteği,
Modüler yapı,
Z39.50 desteği,
MARC, MARC21 ve UNIMARC uyumlu,
Web tabanlı personel ve kullanıcı arayüzü,
Basit ve gelişmiş arama özellikleri,
Web 2.0 özelliği,
6 kıtada 600’den fazla kullanım,
Küçük ve büyük ölçekli kütüphanelere uygun,
Sınırsız kayıt sayısı,
Zebra indeksleme özelliği,
Solr arama desteği.

Kaynak: http://sonmezcelik.blogspot.com

1 yorum

comments user
mahir

Marc kaydı indirme konusunda sürekli sorun yaşıyorum. 650 kısmı her kütüphanede farklı bi şekilde yazılıyor.. Marc kaydı indirerek zamandan kazanmak istiyorum fakat indirerek yaptığım iş içime hiç sinmiyor.. Bunun pratik bir yolu yok mu ? tüm kitapları illa tek tek elimle bi gireceğim yoksa koha kullanan kütüphanelerden ( varsa tabi ) sorunsuz faydalanabilecek miyim ? lütfen birileri yardımcı olsun bana..