×

Prof. Dr. İlber Ortaylı kül olan kitaplarını/kütüphaneyi inceledi

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangınla ilgili olarak, “50-60 kitabı kurtarabildik. Ne Galatasaray’da ne başka yerde kütüphanecilik yapılmaz. Otellerle kafayı yemiş bu memleket” diye konuştu. Galatasaray Üniversitesi’nin İbrahim Tevfik Efendi sarayı olarak bilinen binasında geçen hafta meydana gelen yangında Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya ait 6 bin kitabın bulunduğu seminer kitaplığı kül oldu. Kütüphanede arşivlik değere sahip onlarca kitap bulunduğu söyleyen Ortaylı, “Keşke şu kütüphane başka yere kurulsaydı. Binanın ikinci katı çok tehlikeli. Çok eski usullerle yapılmış bir kütüphane burası” dedi. Ortaylı yangının ardından binaya girdiğinde hissettiklerini Milliyet’e anlattı:

“Kitaplıklardaki tüm kitaplar simsiyah olmuş. Çok acı bir tablo elbette üzgünüz. 50-60 civarı kitap kurtarabildik şu an. Ama diğerlerinden umut yok. Kütüphaneyi tekrar toparlayabiliriz belki ama kim uğraşacak? Çok zor ve uzun bir iş. Yanan kitapların listesi elimizde var. Geniş bir araştırma yapılabilirse kütüphane yeniden hazır olur. Galatasaray camiasına büyük iş düşüyor.” Bundan sonra kitaplarını İslam Araştırmaları Merkezi’ne ya da Bilkent’e vereceğini söyleyen Ortaylı, Galatasaray Üniversitesi’ne kırgın olmadığını belirterek, “Bu yangınlar daha devam eder. Otellerle kafayı yemiş bu memleket. Galatasaray Üniversitesi ve bu camia üniversitesine sahip çıkacaktır. Eğer burada Slav Araştırma Merkezi kurulursa Rusya ile ilgili bölümü veririm. Açılmazsa bir şey vermem” dedi. Tarihte İstanbul’da çok fazla kütüphanenin yandığını hatırlatan Ortaylı, Türkiye’nin kütüphane medeniyetine çıkamamış bir ülke olduğundan tarihi değerlerine sahip çıkmadığını söyledi.

‘Koruyamıyoruz’
Ortaylı, Türkiye’de güvenilir bir kütüphane olmadığını vurgulayarak sözlerine şöyle devam etti:
“İstanbul çok kütüphane yedi. Biz kütüphanelerimizi maalesef koruyamıyoruz. Şu anda hali hazırda Türkiye’nin iyi denilebilecek kütüphaneleri de yok zaten. Yani Galatasaray Üniversitesi’nde kitaplar yandı. Bu demek değil ki diğer kütüphaneler çok iyi.”

Kaynak: http://gundem.milliyet.com.tr