×

Sınır Tanımayan Kütüphaneciler’den anlamlı mesaj

Temelinde insana ve insanlığa hizmet olan mesleklerin sınır tanımaması gerektiği düşüncesi değişik meslek mensuplarının içinde daima var olmuştur. Sınır Tanımayan Doktorlar buna en önemli örnektir. Mesleki bilgiyi paylaşmak ve hizmete sunmak gibi evrensel bir görevi olan kütüphanecilerin de kendi sınırları içerisine sıkışıp kalması düşünülemez. Yakın coğrafyamızda yaşanan savaş ve terör olayları insan hayatını hiçe saydığı gibi insanlığın ortak mirası Müzeleri ve kütüphaneleri de hedef almaktadır. En son örneği ise DAİŞ’in 1921’de kurulan Musul Kütüphanesidir.

DAİŞ’in Musul’da 10.00’de fazla kitabı ve 17. yüzyıldan kalma 700 nadir el yazması eseri yakıp yok etmesi, Musul Arkeoloji Müzesi’ni tahrip etmesi, tarihe insanlığın yüz karası olarak geçecektir.

Medeni insanın ve insanlık medeniyetinin yükselmesi sanat, edebiyat, kitap ve kütüphaneden geçmektedir.  Musul Kütüphanesi ve arkeoloji müzesine yapılan bu insanlık dışı saldırıyı “Sınır Tanımayan Kütüphaneciler” olarak şiddetle kınıyoruz.

Feridun Büyükyıldız