×

Can Evi Kütüphanesi Bilgisayar Ortamına Aktarılıyor

Türk Edebiyatı’nın usta şairlerinden Can Yücel’in, hayatının son yıllarını geçirdiği Muğla’nın Datça İlçesi’ndeki evinde bulunan 4 bin kitaplık kütüphanesi, İstanbul Robert Kolej öğrencileri tarafından bilgisayar ortamına aktarılıyor. Robert Kolej son sınıf öğrencisi 17 yaşındaki Gökçe Özer ve 7 arkadaşı tarafından hayata geçirilen proje ile Can Evi Kütüphanesi’nde bulunan 4 bini aşkın kitap, elektronik ortama aktarılarak, daha kolay ulaşılabilir hale getirilecek.

ÖZEL PROGRAM YAZDILAR

Sekiz öğrenci ile birlikte proje üzerinde çalışan Robert Koleji Kütüphane Öğretmeni Atakan Aydın, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumlar Yönetmeliği çerçevesinde bir sosyal sorumluluk projesini gerçekleştirdiklerini söyledi. Aydın, “Bu doğrultuda 8 öğrenci ile birlikte Datça’ya geldik. Can Evi kitaplığını elektronik ortama aktarmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Buraya gelmeden önce okulumuzda iki aylık bir süre içersinde bazı çalışmalar yaptık, politikalar ürettik. Kütüphanelerin daha işlevsel olabilmesi için neler yapabileceğimizi tartıştık. Öncelikli olarak bir program yazdık. Projede, kendi programımızı kullanmak istedik. Çalışmalarımız bir hafta sürecek” dedi.

ÖZVERİYLE ÇALIŞIYORLAR

Can Yücel’in kızı Su Yücel, projenin 17 yaşındaki lise öğrencisi Gökçe Özer’in, annesi Güler Yücel’e gönderdiği bir mektupla başladığını belirterek, “Gençler sömestr tatillerinde burada özveriyle çalışıyorlar. Can Evi Kitaplığı’ndaki 4 bini aşkın kitap tasnif edilerek, bilgisayar ortamına geçilecek” dedi.

BU BİZİM İÇİN BÜYÜK ONUR

Projenin fikir babası olan Gökçe Özer ise, Datça’ya tatil amacıyla geldiğinde, kütüphaneyi düzenleme fikrinin ortaya çıktığını ifade ederek, “Can Baba’nın eşi Güler Yücel’e bir mektup yazarak, düşüncemi aktardım. Önerimi kabul etti, bana çok destek oldu. Çocukluğumdan beri Can Yücel’in şiirlerini okuyorum. Şimdi, Can Yücel’in yaşadığı bu mekanda onun okuduğu kitapları arkadaşlarımla birlikte bilgisayar ortamına geçiriyoruz. Bu bizim için büyük bir onur oluyor. Sömestr tatilinde bir haftamızı bu işe ayırdık. Zamanımız çok dar ama çok değerli kitaplar var. Can Yücel ve babası Hasan Ali Yücel’in yanı sıra Türk edebiyatının pek çok önemli isimlerinin imzalı kitapları ile karşılaşmak bizi heyecanlandırıyor. Umuyoruz ki bu kitaplığı inceleyenler de bizler gibi heyecanlanacaktır” diye konuştu.

Projeyle Can Yücel’in okuduğu kitapların anasından çıkan notlar ve mektuplar, hangi yazarlardan imzalı kitap aldığı, okuduğu kitapların türü ve sayısı gibi istatistiksel bilgilere de ulaşılmış olacağı belirtildi.

Kaynak: http://www.haberler.com/