×

Dersim’de ve İzmir’de yaşayan Namık Kuyumcu adına kütüphane açıldı

Namık Kuyumcu,”Konya Ereğli doğumlu olmasına, etnik ve köken yakınlığı olmamasına rağmen; o bölgede adına kütüphane açılmasını, barışın, kardeşliğin, bir arada yaşamanın ve paylaşmanın çok önemli girişimlerinden birisi olarak değerlendirdi. Barış ve kardeşlik hiç kimsenin değil, hepimizindir ve buna şimdi daha çok ihtiyacımız bulunmaktadır” dedi.

“İçinden İvriz Çayı’nın geçtiği yerde ( Konya- Ereğli) doğup, içinden Munzur Çayı’nın geçtiği şiirkent Dersim’de ( Tunceli), bu yaşta, İzmir’de yaşarken, adıma; kütüphane açılacağını hiç düşünemezdim…” diyerek;

N. Kuyumcu, kütüphanenin kuruluş öyküsünü şöyle anlattı; “İki yıl önce, imzama gülüşüyle gelen, Tunceli Fen Lisesi Müdür Yardımcısı Nermin Şen Pekmezci’nin; “ Hocam okulumuza bir kütüphane kurmak istiyoruz ama olanaklarımız çok kısıtlı. Sizin, Dersim’e olan duyarlılığınızı biliyoruz. Bize birkaç kitabınızı imzalayıp hediye ederseniz, çok seviniriz”, sözüyle başlayan sürecin; 5 bin kitap ve 20 bilgisayarla; çok güzel bir kültür alanına dönüşeceğini; o an, kitaplarımı imzalarken, ben de bilemezdim…

İki yıllık çabamızın sonucunda, Nermin Şen Pekmezci arayarak; “ Hocam kütüphaneyi oluşturduk sayenizde. Hemen bütün kitaplar ve kütüphane sizin çabalarınızla oluştu. Verdiğiniz emek ve sağladığınız enerjiyle her şeyi tamamladık. Okul yönetimi ve Dersimliler olarak da, kütüphaneye sizin adınızı vermek istiyoruz. Bu bizi çok mutlu edecektir. “ sözü, en çok beni şaşırtmış ve mutlu etmiştir.

Beni böylesi önemli bir buluşmada yalnız bırakmayan sanatçı ve edebiyatçı arkadaşlarımdan; Pen Yazarlar Örgütü Ege Temsilcisi Asuman Susam, Kıbrıs Yazarlar Sendikası Başkanı Neşe Yaşın, şair, oyuncu, televizyoncu ve gazeteci Pelin Batu, yazar ve gazeteci Nermin Bezmen, sinema oyuncusu ve tiyatrocu Tolga Savacı, fotoğraf sanatçısı Hakan Kuyumcu, Destek Yayın ve Prodüksiyon Grubu Başkanı yayıncı, yazar, gazeteci ve televizyoncu Yelda Cumalıoğlu, müzisyen Haluk Çetin ve araştırmacı yazar Cemal Taş’ın katılımıyla, geçtiğimiz günlerde, Tunceli Fen Lisesi’nde, “Tunceli Fen Lisesi Namık Kuyumcu Kütüphanesi”ni açmak sevincini, coşkusunu yaşadık… Sağlık ve başka nedenlerle son anda üzülerek katılamayan ama aramızda duygularıyla ve mesajlarıyla var olan; sanatçı Vahide Gördüm, Nilüfer Açıkalın ve Şenay Gürler arkadaşlarıma da çok teşekkür ederim,” dedi.

N. Kuyumcu, “Konak Belediye Başkanımız Dr. Hakan Tartan’da, kendi kitaplığından bin adet kitap ve bilgisayar armağan ederek, bu sürece katılmaktan ve desteklemekten sevinç duyacağını” dile getirdi. Bu da çok değerli ve anlamlıdır” dedi.

Sözlerine: “Bir ilke daha söz verdik! Hep birlikte Dersim’li tüm öğrenci, öğretmen, vali ve halka da açıkladık: Olabilecek ilk buluşmamızda ( 2014 Mayıs’ın son haftası düşünülüyor) ; Dersim bölgesindeki yetenekli tüm öğrencilerin; şiir, öykü türündeki iki ayrı kitap çalışmasının imzasında ve söyleşisinde buluşacağız. Bu kez öğrenciler bize kitaplarını imzalayıp, armağan edecekler. Şiirler okuyacaklar… Bu kitapların basım sponsorluğunu Destek Yayınları Grubu üstlendi. Başarılı öğrenciler, kitaplarını; şehrin merkezinde ve meydanında; tüm Tunceli halkına, ücretsiz imzalayacaklar. Bunun da ön çalışması başlamış bulunmaktadır…

Fotoğraf sanatçısı Hakan Kuyumcu’da, Dersimli öğrencilerle, fotoğraf atölyesi kurup, çektikleri ve seçtikleri fotoğraflarla; ilk buluşmamızda; “Dersimli Öğrenciler Fotoğraf Sergisi 1” açmak sözünü verdi… Bu da bölgedeki gençlik çalışmalarının ilkini oluşturacaktır.” diye devam etti.

N. Kuyumcu, sözlerini şöyle tamamladı: Yine hep birlikte sözleştik; “hedefimiz iki yıl sonra 10 bin kitap ve 50 bilgisayarlı bir kütüphanede buluşmak… Bölgenin en zengin kütüphanesinde, şarkılar söylemek, dans etmek üzere. Barışı, bir arada yaşamayı, ötekileştirmemeyi ve kardeşliği; bilgi sağlar, bilgiyi ve eğitimi de; kitaplar, kitaplıklar ve kütüphaneler. Ayrıca öğretmenler, gönüllüler ve sanatçılar da, bu işin baş mimarıdırlar… Kunduzlar gibi, akıntıya karşı kürek ve yürek çekerler!”

Kaynak:http://www.durusgazetesi.com/