×

Çanakkale şehitleri için 1 milyon kitap çağrısı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, Çanakkale Savaşları’nın 100. yıldönümü için 1 milyon kitap bağış çağrısında bulundu. Türkiye’nin en büyük üniversite kütüphanesini Çanakkale’ye kurmayı amaçladıklarını söyleyen Laçiner, “1915 yılında ecdadımız bu topraklarda bir destan yazdı. Dünyanın süper güçlerini hem denizde, hem de karada akıl ve iman gücüyle yenmeyi başardılar. Bizler Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nin öğrencileri ve çalışanları olarak, her sabah şehitliklere bakarak güne başlıyoruz, her akşam savaşların yaşandığı yerleri hüzünlü gözlerle seyrederek evlerimize dönüyoruz. Bilim insanları ve böylesine şanlı bir neslin çocukları olarak en önemli görevimiz, yeni Çanakkale Savaşları yaşamamızı önleyecek önlemleri almak, eğer iş başa düşerse, aynı ruh ile hareket edecek nesilleri yetiştirmektir. Bu bilinçle Çanakkale şehitlerine ve tüm şehitlerimize verilebilecek en güzel armağan, şehitliklerin hemen karşısına dünyanın en saygın bilim-irfan yuvalarından birini inşa edebilmektir. Bu ise çok iyi bir kütüphane ile mümkündür. ABD’de iyi bir üniversitenin kütüphanesinde 3-4 milyon ciltten az kitap bulunmaz. Bizde ise kütüphanesinde 1 milyon cilt kitap bulunan üniversite kütüphanesi bulunmamaktadır. Bu acı gerçeğin farkında olarak Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi 2015’te, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında 1 milyon kitaba ulaşmayı hedeflemektedir. Bu hedefe sadece üniversite imkanlarıyla ulaşmanın zorluğu ortadadır. Bu bağlamda tüm halkımızın kitap bağışlarını bekliyoruz” dedi.

ŞİMDİDEN 360 BİNE ULAŞILDI
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, 18 Mart 2012’de başlattıkları kampanyaya bugüne kadar yoğun bir katılım olduğunu, bağışlar ve üniversitenin alımları sayesinde ÇOMÜ Kütüphanesi’nde kitap sayısının 87 binden 360 bine ulaştığını kaydetti. Laçiner, “Kampanyamıza ilgi inanılmaz düzeylerde. İlkokul, ortaokul çocukları bile harçlıklarından ayırıp kampanyamıza katılıyor. Son derece duygulu anlar yaşıyoruz. Adeta Türkiye’nin dört bir yanından Çanakkale’ye kitap yağıyor. Eğer bu şekilde devam ederse, 2015 yılında, Çanakkale Savaşları’nın 100. yılında 1 milyon kitap hedefimizi tutturabileceğiz. Şimdiden 360 bin kitaba ulaştık. 200 bin elektronik kitabı da eklersek kütüphanede ulaşabileceğiniz kitap sayımız 560 bini aşıyor. Üstelik depolarımızda da kataloglamayı bekleyen 100 bin kadar kitap daha var” diye konuştu.

Bugüne kadar şehitler için abideler yapıldığını, heykeller dikildiğini, ancak asıl yapılması gerekenin şehitlerin yanı başına büyük bir üniversite kütüphanesi kurmak olduğunu belirten Laçiner, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biliyorsunuz Çanakkale Şehitler Abidesi, zamanında halkın katkılarıyla yapılabilmişti. Son 10 yılda devlet şehitliklere inanılmaz bir önem veriyor. Her yerde muazzam abideler ve anıtlar ortaya çıktı. 100. yıl yaklaşırken bu çalışmalara bir yenisini daha eklemenin zamanı gelmiştir. Şehitlerimize 1 milyon kitap hediye etmenin zamanı gelmiştir. Şehitlerimiz ülkelerini kurtarabilmek için okullarını yarım bıraktılar, okuyabilecekleri romanları, şiirleri, kitapları kendilerinden sonra gelecek nesillere hediye ettiler. Onlar okuyamadılar, bari onların torunları okusun. Çanakkale’de şehitlerimiz için oluşturduğumuz kütüphanemize gönderilecek her kitap, aslında şehitlerimizin okumak istedikleri, ama şehit oldukları için okuyamadıkları kitaplar olacaktır. Türk insanının bu bilinçle kampanyaya sahip çıkacağını biliyorum.”

Kaynak: http://www.ogunhaber.com