×

Bu kütüphanede enstrüman çalmak serbest-Erzurum

Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce imzalanan protokol kapsamında, İl Halk Kütüphanesi bünyesinde ilk kez okul öncesi bölümü oluşturuldu. Çeşitli eğitici materyallerin, okul öncesi yaş grubuna yönelik oyuncakların ve öğretici kitapların bulunduğu mekanda, 4-6 yaş grubundaki çocuklar kitap okuma ve kütüphane alışkanlığı kazanıyor. Çeşitli müzik aletlerinin de bulunduğu kütüphanede, minik öğrenciler hem oyun oynayıp hem de çocuklar için yapılan mızıka, trampet, def gibi çeşitli enstrümanları çalarak eğlenirken aynı zamanda kütüphane ve kitabın önemi konusunda bilinçleniyor. Çocuklar, okul öncesi öğretmeni Nurdan Efe gözetiminde teorik aldıkları eğitimi pratiğe döküyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürü Fikret Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Müdürlüğü ile yaptıkları bir protokol kapsamında kütüphane bünyesinde mekan oluşturduklarını belirterek, okul öncesi bölümün hizmete girdiğini söyledi. Kütüphanede bulunan bölüme kayıtların başladığını anlatan Öztürk, ”Okul öncesi bölümde tamamen kitap yok. 4-6 yaş grubuna yönelik oyuncaklar var, oyun materyalleri var. Mekanlar çocuklara göre düzenlendi. Raflar ona göre yapıldı, yerdeki halısına varana kadar bu yaş grubuna hitap edebilecek şekilde düzenlendi” dedi.

-”İnşallah bu çalışmamız örnek teşkil edecek”-

Kütüphanede okul öncesi bölümün Türkiye’de ilk olduğunu savunan Öztürk, şunları kaydetti: ”Kütüphane insan hayatı açısından gerçekten çok önemli. Erzurum’da bizim hedef kitlemiz sadece öğrenciler değil. Biz kütüphane hizmetinde 7’den 70’e her yaş grubundaki bireylere hitap ediyoruz. Özellikle İl Halk Kütüphanesi ve diğer kütüphanelerde 7 yaşından başlayarak, üst yaşlara kadar bütün yaş grubuna yönelik kitaplarımız, etkinliklerimiz var. Bu kapsamda İl Halk Kütüphanesi bünyesinde okul öncesi bölümü oluşturduk. Bu çalışma Türkiye’de bir ilk. Amacımız çocuklara okul çağına gelmeden kütüphaneyi, kitabı sevdirebilmek. Güzel bir mekanımız oldu.

Burada hizmet vermeye başladık. Yani hedef kitlemiz iyice alt yaşlara kadar inmiş oldu.” Bölümde çalışmaları, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile yürüttüklerini anlatan Öztürk, ”Bu hafta itibarıyla bölümümüz hizmete açıldı. Kütüphanemizin içerisinde artık okul öncesi bölümümüz de mevcut. İnşallah bu çalışmamız örnek teşkil edecek” diye konuştu. Okul öncesi öğretmeni Nurdan Efe de kütüphanede oluşturulan bölüme bir haftada 12 çocuğun kayıt yaptırdığını, 15 kişiye kadar kayıt alabileceklerini belirterek, 4-6 yaş grubundaki çocuklara eğitim verdiğini söyledi. -”Kütüphanenin avantajları oldu”- Oyunla öğretim yaptığı için çocukların kütüphaneyi çok sevdiğini ifade eden Efe, ”Burada önce öz bakım becerilerini kazandırmaya çalışıyoruz.

Yemek yeme kuralları, tuvalet alışkanlıklarını kazandırıyoruz. Burası kütüphane olduğu için daha çok kitap ağırlıklı. Yani kitaplarımız daha yoğun. Bir çok ana sınıfında bu kadar kitap ve kitaplık yoktur. Biz kitaba ağırlık verdik ki kütüphanenin ana sınıfı olduğu belli olsun” diye konuştu. Çocukların kütüphanede sessiz olmayı, küçük yaşlarda temelden öğrendiğini anlatan Efe, ”Kütüphanede sessiz olmaları gerektiğini hemen öğrendiler. Oyun oynarken mesela çok ses yapmamaya çalışıyorlar. Kütüphanenin avantajları oldu. Temelden bu eğitimi aldılar” ifadelerini kullandı.

Çocuklardan Berkhan Işık (5) kütüphanede resim yaptığını, oyun oynadığını belirterek, sulu, kuru boyalarla resim yaparak, hamurla oynayarak eğlendiklerini söyledi. Furkan Karagöl (5) ise oyuncaklarla, kitaplarla güzel vakit geçirdiklerini ifade ederek, kukla yapmayı çok sevdigini, kitaplardan hayvanların ismini öğrendiğini söyledi. İrem Ergin (4) de kütüphanede oyunlar oynayarak, kütüphaneyi öğrendiğini belirterek, ”Kukla yapıyoruz. Kütüphaneye ilk kez geldim ama çok sevdim” dedi.

Kaynak:http://www.memurlar.net/